Joaquim Triadú, membre de l'IESE Business School, Jordi Baiget, conseller d'Empresa i Coneixement, i Nuria Betriu, consellera delegada d&#…
Joaquim Triadú, membre de l'IESE Business School, Jordi Baiget, conseller d'Empresa i Coneixement, i Nuria Betriu, consellera delegada d'ACCIÓ, a la presentació de la inversió estrangera captada per la Generalitat al 2016 a 4-5-17 (HORITZONTAL)

La inversió estrangera captada per la Generalitat genera més de 2.800 llocs de treball nous al 2016

ACN Barcelona.-La inversió estrangera captada per la Generalitat el 2016 va ser de 352 milions d'euros, un 10,1% més que l'any anterior, i va generar més de 2.800 llocs de treball nous al 2016. El 65% d'aquestes inversions provenien dels Estats Units, França, Alemanya, Japó, el Regne Unit i Bèlgica. La meitat dels projectes materialitzats van ser multinacionals que no tenien presència prèvia al país, segons apunten des de la Generalitat. Una quarta part dels projectes es basaven en la innovació i les noves tecnologies, com és el cas d'Amazon. El gruix d'inversions es van localitzar a les comarques de l'àmbit metropolità, no obstant aquest 2016 hi va haver inversió estrangera a 16 comarques diferents, quatre més respecte a l'any anterior. En un fòrum a l'IESE, el conseller d'Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, ha explicat que "si tinguéssim més autonomia pel que fa a la fiscalitat i les energies, la gestió de les inversions seria més dinàmica".

Segons les dades del ministeri d'Economia, Catalunya va captar l'any passat un total de 4.857 milions d'euros en inversió estrangera. La Generalitat ha materialitzat 68 projectes d'inversió estrangera el 2016, un 17,2% més que l'any anterior. Aquest any va assolir la xifra màxima de la sèrie per sisè any consecutiu pel que fa a la captació de projectes i el segon millor registre pel que fa a la creació d'ocupació des que es va crear Catalonia Trade & Investment, l'any 1985. El conseller d'Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, ha destacat inversions com "Amazon, Thunder Power, que crearà 200 llocs de treball a finals del 2017, la xinesa Lite Bite Foods i altres moltes petites empreses que venen a establir-se a Catalunya i això per nosaltres és molt important".La Generalitat té identificades 7.086 multinacionals establertes a Catalunya. El 10,3% dels projectes d'inversió estrangera tenen la seva seu central a Catalunya, mentre que els centres de Recerca i Desenvolupament suposen el 7,4% del total. Per sectors, les inversions en l'àmbit de les TIC van ser d'un 25% al 2016, a l'agroalimentació un 13'2% i a l'automoció també un 13'2%.L'Havana comptarà amb una oficina d'ACCIÓLa Generalitat obrirà durant aquest 2017 tres noves oficines ACCIÓ a l'estranger. Aquestes es localitzaran a L'Havana (Cuba), a Los Ángeles (EUA) i Amsterdam (Holanda). ACCIÓ és l'agència pública per la competitivitat de l'empresa catalana de la Generalitat. Aquesta impulsa la millora del teixit empresarial català a través del binomi internacionalització-innovació, posant a disposició de les empreses 39 oficines exteriors que donen cobertura a 110 mercats. Tres de cada deu projectes que es van atraure a Catalunya es van fer a través de les oficines ACCIÓ de la Generalitat."És important retornar els enginyers formats a casa nostra"En la xerrada de l'IESE, el conseller d'Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, ha explicat que "no és greu" que els enginyers marxin a l'estranger en acabar els estudis, ja que d'aquesta manera "adquireixen coneixements". "No obstant així és important retornar els enginyers formats a casa nostra, ja que ens hem de poder beneficiar de la inversió que hem fet amb ells", ha explicat.D'altra banda, el conseller Baiget ha explicat que "és necessari canviar la mentalitat de les carreres d'homes i dones, ja que ens trobem que en les universitats les dones no els atreuen les enginyeries". El conseller d'Empresa i Coneixement ha posat com a exemple un col·legi que ofereix l'assignatura de robòtica a l'ESO i durant els cursos que és obligatòria "la paritat entre nens i nenes es manté", mentre que en el moment que es posa com a optativa "sols un 5% de nenes l'escolleixen". "S'ha de tenir consciència del problema i actuar-hi", ha sentenciat Baiget.

Anar al contingut