Barcelona

La intervenció contra l'ictus dels hospitals catalans aconsegueix fer desaparèixer les seqüeles més greus

Els sis hospitals catalans que, des de fa un temps, operen els ictus greus han constatat i fins i tot s'han sorprès dels bons resultats que obtenen en molts casos

RedaccióActualitzat

Quedar-se sense parla o amb paràlisi en alguna part del cos són algunes de les seqüeles més greus i més evidents que pot deixar un ictus. Els hospitals catalans han presentat una tècnica que evita aquestes conseqüències. Els responsables parlen de l'avenç més important en els últims vint anys.

Es tracta d'una tècnica quirúrgica contra l'ictus que s'aplica en sis grans hospitals catalans. Fa temps que operen els casos d'ictus més greus i han constatat i fins i tot s'han sorprès dels bons resultats que obtenen en molts casos.

La intervenció consisteix a extreure mecànicament el trombe a través de la vena femoral amb un microcatèter. El catèter té una mena de xarxa que atrapa el coàgul, l'arrossega i el treu.

L'operació redueix a la meitat la zona afectada i augmenta un 70% les opcions dels malalts de recuperar-se sense seqüeles invalidants.

Qui se'n pot beneficiar?

En el 70% dels casos d'ictus isquèmic, en què una artèria del cervell s'obstrueix per un coàgul, els pacients no responen a la medicació. Ara, en quinze minuts es pot aplicar la nova tècnica. Per poder fer aquesta intervenció, el pacient ha d'arribar menys de vuit hores després de patir l'ictus, el coàgul ha d'estar en una gran artèria i la zona afectada del cervell no ha de ser gaire gran.

Cal un equip molt preparat i una sala amb tecnologia d'última generació. Quan surten de l'hospital, els pacients tenen quatre vegades més possibilitats de seguir fent una vida autònoma.

L'ictus és la primera causa de mort entre les dones i la tercera entre els homes, i la primera causa de discapacitat. Segons els metges, el principal repte consisteix a fer que els afectats per un ictus siguin conscients de la gravetat del cas i "vagin a l'hospital o truquin al telèfon d'assistència immediata 112".

Tècnica estesa

És una tècnica que va començar a aplicar-se a quatre grans hospitals catalans: Can Ruti, el Clínic, el Vall d'Hebron i Bellvitge. Era l'última alternativa quan els medicaments fallaven. Els resultats han estat tan bons que ara la intervenció ja es fa també al Parc Taulí i a l'Hospital del Mar.

Aquests resultats s'han presentat a Glasgow en un congrés mèdic internacional perquè s'estengui el tractament arreu. També s'han publicat a la revista  "New England Journal of Medicine".

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut