La intel·ligència artificial es mostra eficaç per diagnosticar malalties infantils
El sistema pot ajudar en diagnòstics dubtosos

La intel·ligència artificial, eficaç per diagnosticar malalties infantils

S'ha assajat amb més d'1,3 milions de nens xinesos

Xavier DuranActualitzat

Un sistema basat en la intel·ligència artificial ha mostrat un elevat grau d'encerts en el diagnòstic de malalties infantils, comparable al de pediatres experimentats. El sistema serà útil, d'entrada, per als casos en què hi hagi dubtes sobre el diagnòstic.

El treball és fruit d'un ampli equip d'investigadors nord-americans i xinesos, encapçalats per Kang Zhang, de la Universitat de Califòrnia a San Diego. S'ha publicat a la revista "Nature Medicine".

Tal com expliquen els autors, la quantitat d'informació mèdica ha augmentat de forma considerable en els darrers anys. S'ha ampliat molt tant el nombre de malalties catalogades, amb les seves variants, com les proves diagnòstiques i els possibles tractaments. Això ha fet aprofundir molt el coneixement sobre les malaties, però també complica la presa de decisions per la gran quantitat d'informació que hi ha a l'abast.

Els investigadors van pensar que la intel·ligència artificial seria una eina molt útil per recollir dades significatives entre els bilions que se'n generen i obtenir respostes per al diagnòstic i el tractament d'una malaltia. Aquests sistemes ja s'han mostrat efectius a l'hora d'interpretar radiografies o escàners o per fer diagnòstics basats en certes imatges. Al gener es va presentar un algoritme que permet diagnosticar síndromes genètiques només a partir d'imatges de la cara.

El model desenvolupat ara permet identificar informació rellevant a partir dels registres electrònics d'informació mèdica i establir relacions que han passat per alt. Es va assajar amb més de cent milions de dades corresponents a més d'1,3 milions de pacients pediàtrics d'un centre de referència de Guangzhou, a la Xina.
 

Discriminar afeccions lleus i greus

El sistema va demostrar una alta fiabilitat en comparació amb els diagnòstic inicial dels metges. També va mostrar un alt rendiment per distingir entre malalties més comunes i menys greus, com refredats o certes infeccions, i les més perilloses, com atacs d'asma o meningitis. Tot i que això pot semblar senzill, en molts casos, els símptomes poden portar a confusió.

Per tot això, els autors consideren que una de les aplicacions podria ser identificar entre els pacients els que tenen afeccions comunes i els que necessiten atenció urgent per problemes més seriosos.

Quan el sistema estigui més perfeccionat, servirà com a suport en casos amb diagnòstic dubtós o complex. La utilitat seria molt més elevada en zones on hi ha molts pacients en relació amb els professionals que els poden atendre, però consideren que seria beneficiós arreu del món.

ARXIVAT A:
CiènciaSalut
Anar al contingut