Madrid

La inflació tanca el 2013 en el 0,3%, la taxa més baixa des que es calcula

Catalunya va tancar el 2013 amb una inflació del 0,2%, una dècima menys que al conjunt de l'Estat, on va ser del 0,3%, el nivell més baix de tota la sèrie històrica, iniciada el 1961. És la primera vegada que Catalunya acaba l'any amb un IPC interanual per sota del de tot Espanya des de l'anterior crisi, la dels 94.

RedaccióActualitzat

Catalunya va tancar el 2013 amb una inflació del 0,2%, una dècima menys que al conjunt de l'Estat, on va ser del 0,3%, el nivell més baix de tota la sèrie històrica, iniciada fa més de 50 anys, en concret des del 1961. Aquestes són les dades que ha donat l'Institut Nacional d'Estadística (INE) i que rectifiquen en una dècima la dada que va avançar fa dues setmanes (0,2%).

És la primera vegada que Catalunya tanca l'any amb una inflació més baixa que la de tot l'Estat des de l'anterior crisi, la dels anys 90. Hi ha influït la baixada de la sanitat i el fet que els transports i l'ensenyament s'han encarit menys que a la resta d'Espanya.

Pel que fa al repunt de la taxa del desembre hi ha influït l'augment dels preus dels carburants i lubricants per al transport i del gasoil per a la calefacció dels habitatges.

Important per als sous dels treballadors

La dada d'inflació anual de desembre és important per als sous dels treballadors, ja que en alguns convenis col·lectius s'utilitza per determinar la pujada salarial de l'any següent i en altres és la referència per compensar-los per la desviació de l'IPC.

Fins al desembre, última dada disponible, la pujada salarial mitjana pactada en conveni va arribar al 0,57%, aproximadament la meitat que el 2012 (1,02%), i se situa gairebé tres dècimes per sobre de la taxa d'inflació interanual.

Un any de creixement mínim

Al llarg del 2013, la inflació s'ha mogut entre el 2,8% i el -0,1%. El pic més alt va ser al febrer (2,8%) i el més baix, a l'octubre (-0,1%), quan l'IPC va registrar la seva primera taxa negativa en quatre anys.

Per la seva banda, l'índex de preus de consum harmonitzat (IPCH) es va situar al desembre al 0,3% en taxa interanual i va igualar la dada del novembre, mentre que en taxa mensual no va experimentar variació.

La inflació subjacent, que no inclou els preus dels productes energètics ni dels aliments no elaborats, va retallar dues dècimes la seva taxa interanual el mes de desembre passat, fins al 0,2%, de manera que se situa una dècima per sota de l'IPC general.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut