Madrid

La inflació puja una dècima al juny fins al 2,5% segons l'índex avançat

La inflació interanual ha augmentat una dècima al juny fins a situar-se al 2,5 per cent, segons l'índex de preus al consum harmonitzat que ha fet públic aquest matí l'Institut Nacional d'Estadística. Si es confirmen aquestes dades, el 12 de juliol la inflació harmonitzada al juny se situaria 1,5 punts per sota de la mateixa dada d'ara fa un any. L'Institut Nacional d'Estadística recorda que aquest índex avançat aquest dijous és només orientatiu i no té per què coincidir amb la dada definitiva.

Actualitzat

Encara que l'Institut Nacional d'Estadística no publicarà fins al pròxim 12 de juliol la taxa de l'índex general de preus del mes de juny i la dada definitiva sobre l'IPCA -que mesura els preus de forma harmonitzada amb la resta de països de la zona euro-, el càlcul de l'índex avançat ha suposat una bona notícia per a l'economia espanyola.

La inflació interanual hauria augmentat una dècima al juny fins al 2,5%. Si es confirma aquesta dada avançada, la inflació harmonitzada al juny seria 1,5 punts per sota de la registrada en el mateix mes de l'any anterior. L'índex de preus de consum (IPC) - que al mes de maig es va situar en el 2,3%- i la dada definitiva de l'IPCA, que va ser del 2,4% en el mateix mes, anirien en el bon camí. L'objectiu general de la inflació prevista pel Banc Central Europeu (BCE) per als països de la zona euro el 2007 és del 2%, tot i que segons les previsions de la Comissió Europea, la taxa espanyola s'elevarà fins al 2,8%.

L'INE elabora aquest indicador per incorporar-lo al càlcul de l'índex avançat de l'IPCA a la zona euro que publica l'Eurostat, amb l'objectiu d'oferir dades equiparables a les confeccionades als Estats Units.

L'indicador avançat, de caràcter orientatiu es calcula utilitzant la mateixa metodologia que l'emprada per l'IPCA, amb l'única diferència de la informació que s'utilitza, ja que en el primer s'han d'estimar certes dades de les quals no es disposa encara en el moment de la publicació.

Anar al contingut