Palma

La infanta Cristina es desvincula de la gestió d'Aizoon emparant-se en la confiança en el seu marit i dient que "no sap, no contesta"

La filla petita del rei es desvincula de la gestió d'Aizoon. Durant més de sis hores ha respost tranquil·la a les preguntes del jutge, el fiscal i l'advocacia de l'Estat. Els advocats de l'acusació asseguren que ha carregat tota la responsabilitat a Iñaki Urdangarín. La defensa, en canvi, parla de veritat i d'igualtat davant la llei. El jutge Castro diu que encara "no és moment de fer-ne cap valoració".

RedaccióActualitzat

La infanta Cristina ha declarat aquest dissabte al Jutjat d'Instrucció número 3 de Palma com a imputada pels delictes de blanqueig de capitals i delicte fiscal en relació al "cas Nóos". Durant més de sis hores ha respost amb una actitud tranquil·la a les preguntes del jutge José Castro, que vol dilucidar si la filla petita del rei es va beneficiar a través de l'empresa Aizoon dels diners presumptament il·lícits procedents de l'Institut Nóos; del fiscal Pedro Horrach i de l'advocacia de l'Estat. No ha contestat cap més lletrat.

La filla petita del rei s'ha desvinculat de la gestió de l'empresa Aizoon, que compartia amb el seu marit, Iñaki Urdangarin, i ha assegurat que desconeixia que el personal domèstic que treballava a casa seva cobrés a través d'aquesta societat.

Els advocats de l'acusació asseguren que ha recorregut a les evasives i que ha carregat tota la responsabilitat a Iñaki Urdangarín. La defensa, en canvi, parla de veritat i d'igualtat davant la llei. Per la seva banda, el jutge ja ha deixat clar que no es precipitarà a prendre una decisió. La defensa confia que es desimputi la infanta, però José Castro ha assegurat, a la sortida dels jutjats, que "no és moment de fer cap valoració".

Evasives i la teoria de l'amor

Puntualment, fins i tot un parell de minuts abans de l'hora prevista, les 10 del matí, ha començat l'interrogatori. Després de dues hores i mitja de declaració, i aprofitant un recés de 10 minuts, Manuel Delgado, un dels advocats de l'acusació popular del Fòrum Cívic de Julio Anguita, ha aportat les primeres pistes del que estava passant a la sala de vistes, on s'havien prohibit mòbils, tauletes digitals i ordinadors portàtils i on la compareixença només s'estava enregistrant en àudio.

Delgado ha assegurat que la infanta Cristina s'estava emparant en el fet que confiava en la gestió del seu marit. Delgado ha explicat que el 95% de les respostes de la infanta eren evasives i que molts cops recorria al "no sap, no contesta". Ha explicat també que Cristina de Borbó acudia a la vista molt preparada i que en tot moment estava delegant en el seu espòs la gestió de les empreses per les quals ha estat imputada.

Per la seva banda, la lletrada Virginia López, de Manos Limpias, ha acusat la infanta d'utilitzar contínuament la "teoria de l'amor" per posar Urdangarín com a tallafocs. Tot i això, la infanta ha defensat la tasca empresarial del seu marit, de qui ha dit que era "molt escrupulós" i "respectuós". D'aquesta manera també ha justificat la seva ignorància dels afers d'Aizoon perquè confiava en Urdangarin. Fins i tot ha assegurat que desconeixia que el seu marit s'haguès reunit amb l'expresident de la Generalitat Valenciana, Francisco Camps, i del govern balear, Jaume Matas, entre d'altres.

Segons s'ha pogut saber, sí que ha reconegut que va saber que el rei Joan Carles va aconsellar al seu marit, Iñaki Urdangarin, el 2006 que deixés les activitats a l'Institut Nóos, a través del comte de Fontao, José Manuel Romero.

Un préstec d'1,2 milions?

Sobre els 1,2 milions d'euros que el rei va transferir a un compte a nom dels ducs de Palma l'any 2004, la infanta ha assegurat que es tracta d'un préstec i no pas d'una donació encoberta que no va declarar a Hisenda. Cristina ha assegurat que encara està tornant "com pot" aquest diners. De moment, n'ha tornat 150.000 euros. L'objectiu del préstec, segons la infanta, era ajudar els ducs de Palma a comprar la casa de Pedralbes.

Entre el 2004 i el 2006 la infanta va declarar un deute d'1,2 milions en les seves declaracions de l'Impost de Patrimoni que coincideixen amb aquest préstec. El fiscal anticorrupció considera que no valia la pensa investigar si aquests diners eren una donació encoberta perquè els fets ja han preescrit.

Pausa per dinar

A les tres de la tarda, després de cinc hores de declaració, el jutge Castro ha aturat la vista per anar a dinar. La defensa de la infanta Cristina ha aprofitat la pausa per mostrar-se satisfeta de com estava anant la declaració. L'advocat penalista de la filla del rei, Jesús María Silva, ha negat que la infanta hagués caigut en evasives i ha dit que ha respost totes les preguntes indicant "què sabia, què no sabia i què havia de saber". Silva s'ha mostrat confiat que les respostes "concretes, concises i explicatives" als centenars de preguntes del jutge serviran per sobreseure l'actuació i desimputar la infanta.

Durant les menys de dues hores que han parat per dinar, la infanta no ha sortit de l'edifici judicial, on tenia una sala preparada expressament per a ella, al costat d'on declarava. L'advocat Silva ha explicat que ha menjat un entrepà i que estava cansada però "és forta i resisteix".

A dos quarts de cinc de la tarda s'ha reprès la declaració amb les preguntes del fiscal anticorrupció i l'advocacia de l'Estat. Un pur tràmit que en menys de dues hores ha estat enllestit. La infanta s'ha acollit al seu dret a no respondre les preguntes de les acusacions.

Cristina de Borbó ha abandonat els jutjats poc abans d'un quart de set de la tarda amb un "Fins aviat, gràcies" als nombrosos periodistes que cobrien la notícia.

Cristina dóna la cara

La compareixença de la infanta ha deixat una imatge per a la història: la d'un membre de la família reial espanyola entrant en un jutjat com a imputada. La filla petita de Joan Carles I no ha defugit aquesta situació incòmoda, la pitjor crisi que afronta la monarquia des de la seva restauració, i molt probablement aconsellada pels seus advocats ha deixat que les càmeres captessin la imatge i fins i tot ha saludat breument l'allau de periodistes que l'esperaven.

Centenars de persones han aprofitat l'expectació mediàtica i la presència de la infanta per fer sentir les seves reivindicacions contra la monarquia o per conflictes laborals. S'hi han aplegat des de republicans a treballadors de Coca-Cola i fins i tot s'hi ha pogut veure una estelada. Els manifestants no s'han pogut acostar a la infanta per l'ampli deseplegament policial, amb uns 200 agents.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut