Sortidor d'una gasolinera (Foto: Reuters)
A molts llocs, omplir el dipòsit d'un dièsel surt més car que si el cotxe és de benzina (Foto: Reuters)
Washington

La inestabilitat a Líbia eleva el preu del petroli al nivell màxim des del 2008

Les protestes a Líbia no han deixat indiferent ni a la comunitat internacional ni tampoc als mercats energètics. La cotització del barril de cru de Brent, el de referència a Europa, s'ha disparat fins a superar els 111 dòlars, el nivell màxim des del 2008. Hi ha el temor que la revolta que va començar a Tunísia, Egipte i que ara afecta Líbia s'estengui a altres països que també són productors de petroli al Pròxim Orient i al nord d'Àfrica.

Actualitzat
Possibles problemes en aquests països, controlats la majoria per règims dictatorials, podrien dificultar el subministrament de combustible. Líbia no és un dels productors més importants. Segons l'Organització de Països Exportadors de Petroli (OPEP), el país només representa el 2% de la producció de petroli mundial, però el 80% del seu cru va a Europa.

El clima de violència ha comportat que les petroleres europees Repsol, Total, Eni i BASF hagin suspès o interromput part de les operacions. L'austríaca OMV -la més gran de l'Europa central i oriental- ha anunciat aquest dimecres que no descarta aturar el bombeig de petroli.

Davant aquest escenari, el govern espanyol vol aprovar divendres al Consell de Ministres un pla d'estalvi energètic.

La carrera alcista del preu del petroli i les tensions a Líbia han tornat a tenir repercussions a les borses, que han tornat a tancar en vermell. A Wall Street, el Dow Jones ha baixat un 0,88% i el Nasdaq, un 1,21%. L'Ibex-35 ha perdut els 10.700 punts.


Anar al contingut