Les exportacions d'alta tecnologia són les més han crescut
Les exportacions d'alta tecnologia són les més han crescut

La indústria i les exportacions impulsen l'economia catalana a màxims històrics

Presentat l'Informe Anual de l'Economia Catalana

RedaccióActualitzat

El producte interior brut català va superar l'any passat els 223.000 milions d'euros, uns set mil milions per sobre del màxim històric del 2008, just abans de la crisi.

Això es deu a que Catalunya té avui una economia més diversificada, oberta a l'exterior i amb un model de creixement més sostenible que abans de la crisi, segons l'Informe Anual de l'Economia Catalana corresponent al 2016, presentat aquest dijous.

El creixement que va experimentar l'any passat el PIB català va ser del 3,5%, superior al que van tenir Espanya (3,2%) i la zona euro (1,8%). Es preveu que el 2017 el creixement sigui del 2,9%. Segons l'Informe, tots els sectors de l'economia milloren els seus resultats, però la indústria es situa al capdavant, amb un creixement del 4%. El turisme torna a batre rècords, tant en nombre de visitants com en despesa efectuada. I la construcció repunta per primer cop després de la crisi.

L'informe assenyala que un dels factors de creixement ha estat la recuperació de la demanda interna, però destaca sobretot les exportacions, que han portat el superàvit comercial als 27.000 milions d'euros. Això significa el 12,1% del PIB, el tercer més elevat entre els països de la UE. Entre les exportacions destaquen les d'alt contingut tecnològic, que entre el 2012 i el 2016 van créixer un 26% i només en el primer trimestre del 2017 ja han crescut un 20,9%.

Les vendes a l'estranger signifiquen ara el 63,7% del comerç exterior i els principals destins són França i Alemanya. El 36,3% restant es ven a Espanya.

Un punt feble el representa l'ocupació, ja que encara és un 10,9% inferior al que hi havia el 2007. La taxa d'atur es va situar en el 15,7%. L'informe també assenyala que si bé la renda mitjana ha crescut un 3,1%, la taxa de risc de pobresa ha pujat dues dècimes i es situa en 19,2%, per sota de la mitjana espanyola (22,3%) però per sobre de la mitjana de la UE (17,3%).

Finalment, es destaca que les inversions previstes de l'Estat a Catalunya es redueixen aquest 2017 un 2,5% respecte al 2016 i que l'any passat les inversions executades van ser el 55,5% de les previstes.

Anar al contingut