L'Havana

La incògnita sobre la presència de Castro i les crítiques als EUA marquen l'inici de la cimera dels no alineats

La possible aparició del president de Cuba, Fidel Castro, és la gran incògnita de la cimera dels països no alineats de l'Havana, que s'ha obert amb crítiques a la política dels Estats Units. El que sí que ha confirmat la seva assistència és el president iranià, Mahmud Ahmadinejad, que convertirà el contenciós nuclear que manté amb la comunitat internacional en tema estrella de la cimera. En canvi, l'Àfrica ja ha avançat que es planteja el seu paper en el grup i el seu posicionament. La trobada reuneix més de 50 caps d'estat o de govern dels 116 països que formen aquest grup i que aposten per reforçar el paper del moviment.

Actualitzat

De moment, el màxim representant de Cuba aquest primer dia ha estat el seu ministre d'Afers Estrangers. El govern de l'Havana diu que Fidel Castro hi participarà activament però no se sap si apareixerà en algun acte públic. La cimera, que acaba dissabte, comptarà amb més de 3.000 convidats, entre els quals mig centenar de caps d'estat i de govern, segons els organitzadors. Castro es va veure obligat el 31 de juliol passat a delegar provisionalment el poder en el seu germà Raúl, ministre de les Forces Armades, mentre es recuperava d'una delicada intervenció intestinal. Per això no s'ha assegurat la seva aparició pública, tot i que s'ha confirmat que Castro rebrà en privat alguns dels dirigents convidats, entre els quals molt probablement el secretari general de les Nacions Unides, Kofi Annan.

Una altra de les figures destacades de la reunió serà el president iranià, Mahmud Ahmadinejad, un dels pocs alts dirigents del Pròxim Orient que hi assistirà. En tot cas, els líders reunits intentaran aprovar una declaració de suport al Líban, amb peticions precises per a Israel, perquè retiri les seves tropes del país dels cedres. A més, els conflictes de Palestina i l'Iraq també figuraran en l'agenda dels no alineats, tot i que en aquest cas no s'espera res més que crides retòriques per posar fi a la violència i per aconseguir la pau a la zona.

La cimera començarà amb trobades preparatòries d'alts càrrecs, seguirà amb reunions de cancellers que donaran pas, els dies 15 i 16, a les sessions dels caps d'estat i de govern.

En aquesta cimera sembla, però, que també hi haurà veus discordants respecte a la direcció que està prenent el moviment. El temps i els canvis en l'agenda internacional han fet que l'estreta vinculació que tenia l'Àfrica amb el Moviment de Països No Alineats (NOAL) hagi anat perdent força. Per això, l'Àfrica busca alternatives per replantejar l'organització. 

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut