La frenada de venda de pisos ha arribat també als pisos de luxe
La frenada de venda de pisos ha arribat també als pisos de luxe

La incertesa política frena la compra de vivendes de luxe a Catalunya

La inversió estrangera s'ha frenat per la incertesa política i recuperen el protagonisme els compradors d'aquí

Cristina HerranzActualitzat

La frenada de venda de pisos arriba als habitatges de luxe. TV3 ha parlat amb diverses immobiliàries i representants del sector; reconeixen que, en molts casos, les vendes s'estan salvant a força de negociar els preus. Els inversors estrangers s'ho pensen dues vegades i qui està agafant el relleu són els compradors d'aquí.

És possible trobar l'exemple d'una casa, a Pedralbes, que des que es va posar de lloguer, fa 8 anys, sempre ha tingut inquilins, però que ara està buida des de l'agost. Els propietaris asseguren que la situació política a Catalunya ha comportat que s'hagin fet enrere, en les últimes setmanes, tres famílies que hi estaven interessades. Per això, han decidit abaixar el preu del lloguer, de 22.000 a 18.000 euros mensuals, i el preu de venda, de 10 milions a 8,5 milions d'euros.

Ho explica la directora comercial de Living, Estrella Serrano:

"Del 2015 al 2017 han anat pujant els preus, mes a mes. Què ha passat a l'octubre? Doncs que s'ha frenat la pujada."

Una altra immobiliària, Engel&Völkers, explica que, en algun cas, com la venda d'un loft al Born, s'ha anul·lat la signatura d'un contracte d'arres per la incertesa política. El director general MMC Barcelona Engel&Völkers, Oriol Canal, admet que en el negoci s'està frenant, sobretot, la decisió de compra dels inversors estrangers:

"No és que el preu hagi baixat. Simplement, ja no pujarà tan ràpid. Si teníem previst que això pujaria un altre 20%, doncs ara ho farà al voltant d'un 4%."

Justament, experts en inversió immobiliària advertien, fa uns dies, en un col·loqui al Cercle d'Economia, dels efectes de l'actual situació política. Així ho resumia el conseller delegat de Neinor Homes, Juan Velayos:

"Espero i desitjo que, tot i el desgavell, el negoci no baixi més enllà d'un 20 o 25 per cent."

La venda de pisos puja, però de forma més lenta

Creix la venda de pisos, però el ritme tan alt de principis d'any es va frenar aquest setembre, sobretot a Catalunya, segons els números recollits per l'INE.

Comparat amb el 2016, les vendes van pujar un 2%. De gener a setembre, però, els números acumulats encara registren un increment del 15%.

La desacceleració va ser molt menor en el conjunt de l'estat; les transaccions van pujar un 11% aquest setembre, un 13% des de començament d'any.

 

Anar al contingut