Una dona angoixada en l'evacuació del poble de Todoque, a La Palma
El poble de Todoque, de 1.200 habitants, evacuat per l'erupció del Cumbre Vieja
El Paso

La impotència dels evacuats pel volcà de La Palma: "No sé si casa meva existeix"

Els desallotjats per l'erupció del Cumbre Vieja reben menjar i roba i també atenció per afrontar el xoc psicològic

RedaccióActualitzat

Hi ha veïns de l'illa de La Palma que no saben res de casa seva, del bestiar o dels cultius des de diumenge. L'erupció del volcà Cumbre Vieja els va obligar a refugiar-se en altres llocs, on reben menjar i roba i també atenció psicològica.

"És un xoc que difícilment podrem curar", ha admès el director tècnic del Pla d'Emergències Volcàniques de les Canàries (Pevolca), Miguel Àngel Morcuende.

José Francisco González és un dels afectats. "Ahir a la tarda la lava arribava a 30 o 40 metres de la porta de casa. No sé si casa meva existeix o no", lamenta en el tercer dia d'erupció.

El seu testimoni és un dels que recull la crònica dels enviats especials de TV3 a l'illa:

 

Evacuació del poble de Todoque

Les últimes informacions parlen de prop de 200 cases i altres immobles destruïts i més de 6.000 evacuats que ho van haver de deixar tot rere.

Des del Pevolca no volen donar més dades d'immobles afectats perquè és un "procés dinàmic".

Volen esperar que la lava travessi el poble de Todoque i remarquen que s'estudia la possibilitat que persones dels nuclis evacuats puguin tornar a casa, sempre que hi hagi garanties de fer-ho amb seguretat.

A Todoque mateix o a Tacande, alguns evacuats dilluns a la nit han pogut tornar unes hores a casa per intentar agafar l'imprescindible, acompanyats dels serveis d'emergències.

Veïns de Todoque evacuen casa seva amb l'ajuda dels serveis d'emergències
Veïns de Todoque evacuen casa seva amb l'ajuda dels serveis d'emergències (Europa Press/Kike Rincón)

Hi ha molt nerviosisme i impotència. Alguns veïns han vist com la lava s'ha empassat casa seva, mentre una parella busca desesperadament la seva mascota, un gat.

Algunes cases s'han salvat, com aquesta, situada a un lloc elevat:


A diferència d'altres erupcions recents, aquesta vegada hi ha afectacions a cases i altres propietats, segons l'Institut Volcànic de les Canàries.

A l'Ajuntament d'El Paso expliquen que no es preveia que l'erupció afectés una zona habitada, sinó que la situaven més cap a la zona de Jedey.

Al "Planta baixa" de TV3, la periodista Cristina Navarro, de TV La Palma, ha explicat la duresa de les evacuacions i d'una situació inèdita per a molts, malgrat viure en un illa volcànica:


Les autoritats locals reclamen coordinació de les administracions per ajudar els damnificats.

Divendres, el Consell de Govern es reunirà de forma extraordinària a La Palma per abordar exclusivament la crisi del volcà i l'emergència habitacional dels que han perdut casa seva. I el Consell de Ministres ha començat els tràmits per declarar la zona d'emergència de Protecció Civil davant els estralls de l'erupció.

 

ARXIVAT A:
Volcà Cumbre ViejaLa PalmaLes Canàries
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut