Barcelona

La implantació de paperetes en braille permet als cecs poder votar en secret

Les eleccions generals del 2008 seran recordades no només pel seu resultat, sinó també per un fet històric. Són les primeres en què les persones cegues o amb greus deficiències visuals poden votar en secret. Mai abans en tota la història de la democràcia espanyola, els invidents havien disposat de paperetes en braille per dipositar el vot sense l'ajuda de ningú, en igualtat de condicions amb la resta de ciutadans. Només cal que ho hagin sol·licitat prèviament. Unes 1.600 persones les han demanades i han fet un pas més en la seva autonomia.

Actualitzat
Per primera vegada, els invidents que ho han sol·licitat tenen a la seva disposició a la taula electoral una cartera amb les paperetes per al Congrés dins de sobres escrits en braille i on hi ha una plantilla, també en braille, per a la votació al Senat.

Una de les persones que ha lluitat més per aquesta fita és José Ángel Carrey. Ell ha estat el principal impulsor de la reivindicació que els cecs tinguin accés al vot secret, tal com diu la Constitució. Fa quatre anys va presentar un recurs a la Junta Electoral i, com que l'hi van negar, ha arribat fins al Tribunal Constitucional. El resultat del recurs se sabrà un cop s'hagi solucionat el problema, perquè ja s'ha reformat la llei electoral.

Es calcula que, a Espanya, hi ha més de 50.000 persones amb discapacitats visuals greus. Aquesta vegada només 1.600 han sol·licitat la cartera, però l'Associació Catalana per a la Integració del Cec ho considera un primer pas que és tot un triomf. A Catalunya 336 electors cecs havien demanat fer ús de l'anomenat "vot assequible".
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut