Marroc

La immigració i la política bilateral centraran avui la reunió que De la Vega i Moratinos mantindran amb el primer ministre marroquí a Rabat

El primer ministre marroquí i la vicepresidenta espanyola es trobaran a Rabat. La reunió entre María Teresa Fernández de la Vega i Dris Jettu tindrà com a punt central la immigració, però també servirà per preparar la visita oficial de José Luis Rodríguez Zapatero al Marroc el mes que ve en un moment en què les relacions bilaterals són propícies. A més, la reunió, en què també hi participarà el cap de la diplomàcia espanyola, Miguel Ángel Moratinos, ha de servir per parlar d'economia: de la presència creixent d'empreses espanyoles al mercat d'aquest país nord-africà.

Actualitzat

La immigració, les relacions comercials i la pròxima visita que Rodríguez Zapatero farà al Marroc al setembre són, previsiblement, els temes que es tractaran en la reunió que mantindran la vicepresidenta del govern espanyol i el primer ministre marroquí, juntament amb el ministre d'Afers Exteriors espanyol avui a Rabat.

La trobada arriba en un moment en què les relacions entre els dos països són propícies i quan fa dues setmanes el rei Joan Carles es va reunir amb el rei del Marroc, Mohamed VI a Casablanca. Enmig d'aquest clima favorable, De la Vega, Jettu i Moratinos tractaran com a principal qüestió la immigració. Des de la delegació espanyola, reconeixen els esforços que està fent l'administració marroquina, sobretot després de l'arribada massiva d'immigrants a la frontera de Ceuta i Melilla, i ha reconegut que en els últims dos anys el nombre de "sense papers" s'ha reduït molt.

La reunió també ha de servir per parlar d'economia, concretament de la creixent presència d'empreses espanyoles al mercat d'aquest país nord-africà. Segons l'executiu espanyol, això indica la bona sintonia entre Madrid i Rabat.

Finalment, De la Vega, Jettu i Moratinos preparen la reunió entre el president espanyol i el rei del Marroc el proper 5 de setembre a Rabat. La iniciativa l'ha promogut la casa reial marroquina, ja que des de l'any passat els dos mandataris no han mantingut cap trobada. L'última, es va fer el 16 de novembre de 2005 a Casablanca, amb motiu de la celebració del 50 aniversari de la Independència del Marroc.

La vicepesidenta ha arribat a Rabat procedent de Paraguai, on va posar punt final a la seva gira llatinoamericana. Moratinos, per la seva part, ja era al Marroc participant en uns cursos d'estiu a la ciutat d'Asila convidada pel seu homòleg i alcalde d'aquesta localitat, Mohamed Benaissa. Precisament, Beanissa no podrà assistir a la trobada d'avui, perquè s'ha de reunir amb els seus homòlegs de la Lliga Àrab a Beirut.

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut