El 2 d'agost és la data més primerenca en què s'han gastat els recursos produïts pel planeta en un any (Reuters)

La humanitat ja ha esgotat els recursos naturals que la Terra genera en tot l'any

Segons denuncien les ONGs, es tracta d'un robatori a les generacions futures

RedaccióActualitzat

Des d'aquest matí, la població mundial ja consumeix més recursos naturals dels que la Terra pot generar en tot l'any. Els humans, doncs, ja ens hem gastat "el pressupost ecològic mundial", segons adverteix l'ONG ecologista WWF.

Cada cop es consumeixen abans

Aquest 2017, la data en què hem gastat els recursos produïts pel planeta és la més primerenca des que van començar els mesuraments en la dècada dels 70, segons l'organització Global Footprint Network. Els hem consumit 6 dies abans que ho va fer l'any passat i gairebé dos mesos més aviat respecte a fa una dècada.

Si només es tingués en compte els països industrialitzats, com per exemple Alemanya, aquesta data ja es va assolir el 24 d'abril.

Aquesta pressió creixent sobre la natura i els seus recursos fa que avui consumim el que produirien 1,7 planetes. En el cas dels espanyols, assegura WWF, "en necessitaríem 2,4 per satisfer la nostra demanda de recursos".

♦ L'altra cara del tabac a Catalunya: 28 milions d'arbres talats en un any

 

"Un robatori a les generacions futures"

El problema, segons apunten les dues organitzacions, és que la humanitat tala boscos més de pressa del que tornen a créixer, pesca a un ritme més alt del que es regenera la vida marítima i emet més emissions de diòxid de carboni del que la biosfera pot absorbir.

I això -diuen- ja té conseqüències: inclemències meteorològiques extremes, fam, extinció d'espècies o l'amenaça que desapareguin ecosistemes com els esculls de corall, les selves tropicals o els sistemes fluvials.

"Un robatori a les generacions futures", assegura Christoph Röttgers, de l'organització alemanya Naturschutzjugend.

Segons alerten, ens trobem davant del desafiament més gran del nostre temps i la solució passa per l'adopció dels Objectius de Desenvolupament del Mil·lenni de l'ONU o les accions de l'Acord de París contra el canvi climàtic.

Anar al contingut