Monument de Tortosa
Monument de Tortosa
Tortosa

La història del monument franquista de Tortosa

RedaccióActualitzat

El monument de l'Ebre a Tortosa té 50 anys. En aquest temps ha passat per diverses fases. Aquest dissabte n'ha viscut una més en la consulta a la ciutadania. El resultat: es mantindrà però es reinterpretarà. Un pas més de la història que va començar el 1966.

El 21 de juny de 1966, Francisco Franco en persona inaugurava el monument commemoratiu de la batalla de l'Ebre a Tortosa. Era un dels actes que el règim franquista va organitzar per celebrar el que van anomenar "25 anys de pau".

Als anys 80, a petició de l'Ajuntament, ja es van retirar alguns dels elements franquistes del monument, com el símbol de la victòria o una inscripció que citava Franco.

Fa vuit anys, el 2008, s'hi va fer una nova actuació. Es van retirar les plaques que feien referència al dia de la inauguració per part del dictador i la menció als caiguts del bàndol nacional.

Visions enfrontades

La Comissió per a la Retirada dels Símbols Feixistes fa anys que reclama treure el monument, considerat per molts una mostra d'exaltació del franquisme.

Arran de la consulta, s'ha constituït una plataforma que demana que no s'elimini el monument amb l'argument que s'ha de conservar pel valor artístic i històric, i que la intenció de l'autor era dedicar-lo a la pau.

 

Anar al contingut