La guerrilla colombiana es compromet a trencar tots els vincles amb el narcotràfic

la guerrilla ha anunciat un alto el foc d'una setmana coincidint amb la recta final de la campanya electoral per les presidencials

Actualitzat

Les negociacions de pau que mantenen les FARC i el govern de Colòmbia des de fa més d'un any i mig a l'Havana han aconseguit un històric acord sobre drogues il·lícites i narcotràfic, el tercer gran consens entre les parts des que van asseure's a parlar. La guerrilla s'avé a posar fi a qualsevol relació amb el narcotràfic.

Els guerrillers es comprometen a posar fi a la producció de droga i el comerç d'aquests productes immediatament després que entri en vigor l'acord de pau que negocien amb el govern de Bogotà. Per la seva banda, el govern promet intensificar la lluita contra la corrupció relacionada amb les drogues a les institucions.

En les converses anteriors, els dos interlocutors ja havien acordat una reforma agrícola i la participació política de la guerrilla a la política colombiana. Queda pendent la darrera fase: la reparació de les víctimes de la guerra i els mecanismes per acabar el conflicte.

Paral·lelament a l'acord al voltant del narcotràfic, les FARC i l'exèrcit d'alliberament nacional han anunciat un alto el foc unilateral del 20 al 28 de maig, mentre se celebri la primera volta de les eleccions presicencials. Aquest anunci s'entén com una clucada d'ull al candidat a la reelecció Juan Manuel Santos, promotor de les converses de l'Havana. Santos té com a principal rival Óscar Iván Zuluaga, que manifesta una posició contrària al procés de pau.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut