Damasc

La guerra a Síria i l'enfrontament entre xiïtes i sunnites està afavorint l'enfortiment d'Al-Qaeda

La guerra a Síria i l'enfrontament entre xiïtes i sunnites està desestabilitzant tota la regió i afavorint l'enfortiment de branques locals d'Al-Qaeda. Grups jihadistes han aconseguit controlar zones extenses de Síria i l'Iraq, i estan al darrere de l'última onada d'atemptats al Líban.

Televisió de CatalunyaActualitzat

La guerra a Síria i l'enfrontament entre xiïtes i sunnites està desestabilitzant tota la regió i afavorint l'enfortiment de branques locals d'Al-Qaeda. Grups jihadistes han aconseguit controlar zones extenses de Síria i l'Iraq, i estan al darrere de l'última onada d'atemptats al Líban.

La guerra civil de Síria enfronta la majoria sunnita i el règim controlat per la minoria alauita, una branca heterodoxa del xiïsme. Això ha atiat la mil·lenària rivalitat entre musulmans xiïtes i sunnites a tota la regió: a l'Iraq, on la minoria sunnita s'enfronta al govern actual controlat pels xiïtes. I al Líban, on una onada d'atemptats amenaça el fràgil equilibri confessional.

I enmig d'aquesta tensió creixent, qui en treu profit són els grups lligats a Al-Qaeda, autoproclamats defensors dels sunnites. El govern iraquià ha reconegut aquest dissabte que la branca local d'Al-Qaeda, que ja controla bona part de l'oest del país, s'ha fet amb la ciutat de Fallujah. I a Síria, aprofitant la revolta, els grups jihadistes ja són predominants a la regió coneguda com Al-Jazeera, i al nord del país.
Divendres, els rebels sirians van començar una ofensiva en un intent d'acabar amb el seu poder.

També ahir, a la província d'Idlib, es va celebrar una manifestació a Síria, en una zona controlada pels rebels. Aquest cop no protestaven contra el règim d'Al-Assad, sinó contra els jihadistes lligats a Al-Qaeda, que ara fa un any van matar un metge comandant dels rebels. Però els trets d'un desconegut van interrompre la protesta. Eren jihadistes de l'Estat Islàmic de l'Iraq i el Llevant, la branca local d'Al-Qaeda. Poc després, els rebels de l'Exèrcit Lliure de Síria llançaven una ofensiva generalitzada contra aquest i altres grups afins a Al-Qaeda, en bona part integrat per islamistes estrangers. En els combats, van morir una seixantena de persones.

Els grups de l'òrbita d'Al-Qaeda han crescut tant a Síria els últims mesos que els rebels els acusen d'haver segrestat la revolta popular en contra d'Al-Assad. I també de crear un clima de terror amb l'assassinat dels líders rivals i de la població civil que no es doblega als seus designis. Síria viu una guerra civil dins d'una altra guerra civil.

Tota aquesta violència aviva el veí Iraq, les rivalitats entre la minoria sunnita i la majoria governant xiïta. Els jihadistes de l'Estat Islàmic de l'Iraq i el Llevant han aprofitat aquesta rivalitat per arrelar i créixer entre els sunnites descontents. Avui han anunciat la presa de la carretera que porta a Fallujah. El govern iraquià ha reconegut que tota la ciutat de Fallujah és ara sota el control d'Al-Qaeda. Mentre l'aviació iraquiana bombardejava la ciutat, els civils s'amagaven a casa o fugien.

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut