Berriozar

La Guàrdia Civil troba 170 quilos de material per fabricar explosius a Navarra

La Guàrdia Civil ha intervingut 170 quilos d'explosius i una pistola en l'operació per desarticular el nou "comando Donosti" d'ETA, la més gran contra l'organització terrorista des del 2004. El Ministeri de l'Interior afirma que l'operació continua oberta. Fins ara, hi ha set detinguts que estarien al darrere d'una vintena d'atemptats comesos entre el 2004 i el 2006.

Actualitzat

En un comunicat, el Ministeri de l'Interior ha informat que s'han fet dos escorcolls a la localitat guipuscoana d'Hernani, un altre a Sant Sebastià i tres més a les localitats navarreses de Berriozar i Aizarotz.

A l'habitatge escorcollat a Berriozar, els investigadors hi han trobat uns 170 quilos de diversos components per fer explosius, emmagatzemats en dos bidons. Aquests explosius se sumen a la troballa, dimecres passat, d'una maleta amb material per fabricar 30 quilos d'explosius en un traster a Andoain, Guipúscoa.

Els materials explosius confiscats són 120 quilograms de nitrat, 23 de cloratita i 21 de pols d'alumini. A més, s'ha trobat material informàtic, documentació de l'organització terrorista, dues marmites de grans dimensions per a la fabricació d'artefactes, deu temporitzadors i un dispositiu d'ignició per radiocontrol. També s'ha localitzat cordill detonant, cable i metralla per completar les bombes.

Segons fonts d'Askatasuna, aquests immobles són propietat de José Ángel Lerín Sánchez, detingut dimecres passat juntament amb set presumptes etarres en l'última operació contra ETA.

Mentrestant, en un altre escorcoll fet en un habitatge del barri donostiarra d'Igeldo, els agents de la Guàrdia Civil han descobert una pistola, tot i que les investigacions fetes fins ara descarten que sigui una arma procedent del robatori de 350 armes perpetrat el novembre passat a Vauvert, a França.

A més, també s'han fet diversos escorcolls a la localitat guipuscoana d'Hernani.

Operació contra el "comando Donosti"

Aquests escorcolls estan relacionats amb l'operació duta a terme en els últims dies per la Guàrdia Civil contra el "comando Donosti" d'ETA. Vuit presumptes etarres van ser detinguts en l'operació feta a Guipúscoa, Àlaba i Navarra.

A més de Lerín, també van ser detinguts Juan Carlos Herrador Pousa, Endika Zinkunegi Zubizarreta, Iñigo Orúe, Julián Larrañaga -l'únic posat en llibertat-, Arkaitz Agote, Itziar Agirre i Lorea Irigoyen.

Els detinguts, darrere de 24 atemptats

El ministre de l'Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba, ha explicat que els detinguts "són al darrere de 24 atemptats perpetrats a Espanya entre el 2004 i el 2006". A més, ha manifestat que "l'operació continua oberta i no es descarten més actuacions".

Lerín és el presumpte cap de la trama i l'encarregat de reconstruir el "comando Donosti" després que la Policia Nacional el va desarticular el març del 2005. 

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut