Francisco Vázquez, tinent coronel de Unitat de Lluita contra el Terrorisme Internacional
Francisco Vázquez, tinent coronel de Unitat de Lluita contra el Terrorisme Internacional
Madrid

La Guàrdia Civil reconeix errors en la detecció de la cèl·lula del 17A

El tinent coronel de la Guàrdia Civil Francisco Vázquez assegura que tenien vigilat l'imam de Ripoll, però no estava identificat com una amenaça

Anna TeixidorActualitzat

L'imam de Ripoll no estava identificat com una amenaça ni tenia cap interès policial en el moment dels atemptats per cap dels cossos d'intel·ligència espanyols. Tot i això, quan estava a la presó, Abdelbaki es-Satty va formar part, per poc temps, del fitxer d'interns d'especial seguiment per comprovar si patia un procés de radicalització. Per això va rebre tres vegades la visita de la Guàrdia Civil i una del Centre Nacional d'Intel·ligència.

El tinent coronel Francisco Vázquez és el responsable de la Unitat Antiterrorista en l'àmbit internacional. Reconeix errors en el sistema, sobretot en la detecció de la cèl·lula i en el fet que els autors materials dels atemptats poguessin comprar explosius.

"El dia abans de l'atemptat cap institució policial, cap organisme, ni cap servei d'intel·ligència espanyol, identificava Es-Satty com un risc i com un perill i com algú a qui posar el focus d'atenció."

"L'error va ser no haver estat capaços de veure que s'estava fent aquesta acumulació de substàncies i que no ens cridés l'atenció als que hem de vigilar aquesta mena de conductes el que això estava passant."

Remarca la col·laboració policial entre els cossos i, sobretot, el bon paper dels Mossos d'Esquadra.

"Als Mossos no se'ls pot demanar més que el que se'ns pot demanar als guàrdies civils. El mateix nivell de responsabilitat sobre la detecció de l'amenaça té Mossos d'Esquadra com la Guàrdia Civil, com la Policia, com el CNI."

De fet, el mateix matí del 17 d'agost es va reunir la taula d'avaluació de l'amenaça terrorista i s'assegura que en cap cas hi havia informació que fes preveure un atemptat imminent.

ARXIVAT A:
Atemptats Barcelona Cambrils
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut