El Tribunal Suprem
El Tribunal Suprem
Madrid

La Guàrdia Civil no hauria enviat a Llarena les dades d'Hisenda sobre l'1-O

El diari "Público" mostra el certificat de la Generalitat que sí que apareix a les instruccions dels jutjat 13 de Barcelona i de l'Audiència Nacional

Actualitzat

La Guàrdia Civil hauria ocultat al jutge Pablo Llarena les dades d'Hisenda que demostrarien que l'1 d'Octubre no va haver-hi malversació de diners públics.

Així ho publica aquest divendres el diari "Público", que apunta al cap de la policia judicial a Catalunya, el tinent coronel Daniel Baena, com l'autor d'aquesta omissió. Llarena s'ha basat en els informes de Baena per dictar l'euroordre de detenció de polítics sobiranistes catalans, en els quals no hi ha els certificats de la Intervenció General de la Generalitat que negarien la malversació.

 

Aquests certificats, que publica "Público", figuren en el sumari de jutjat d'Instrucció número 13 de Barcelona, que investiga la preparació del referèndum de l'1 d'octubre, arran de la denúncia de VOX a l'aleshores jutge i diputat Santiago Vidal, per dir que el govern de la Generalitat tenia accés a les dades fiscals dels catalans. També apareixen al sumari que instrueix el jutjat número 3 de l'Audiència Nacional de la jutge Carmen Lamela.

 

El govern remetrà "immediatament" els comptes a Llarena

El govern espanyol està convençut que la documentació que la Guàrdia Civil ha aportat al Tribunal Suprem -on xifra en 1,9 milions d'euros la possible malversació per al referèndum- és compatible amb els informes del ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro.

El portaveu del govern espanyol, Íñigo Méndez de Vigo, ha assegurat aquest divendres, en la roda de premsa posterior al consell de ministres, que "no hi ha discrepàncies", que el jutge ha fet un requeriment d'informació al govern i que aquesta documentació comptable es remetrà "immediatament" al jutge Llarena.

"El govern va recórrer els 5 milions € en els pressupostos de la Generalitat, ha intervingut els comptes de Catalunya, el govern ha fet les comprovacions comptables, i aquestes comprovacions les donarà al jutge, que, a la vista de la documentació que rebrà immediatament del govern i, amb les informacions que disposi de la Guàrdia Civil i les investigacions que facin, serà el jutge qui es farà una idea del que hi ha hagut i ho qualificarà jurídicament. El jutge ho ha qualificat de malversació de fons públics. "

 


Méndez de Vigo, ha insistit que, segons la informació de què disposa el seu executiu -que controlava els comptes de la Generalitat des del 2015-, no hi ha "ni un euro" destinat a l'1-O.

"El govern va anul·lar la partida pressupostària, el govern, de la informació comptable que té, no hi ha cap euro que s'hagi dedicat al referèndum il·legal, caldrà veure la versemblança d'aquesta informació comptable. La qualificació jurídica l'ha de decidir el jutge."

L'executiu espanyol ha passat la responsabilitat al jutge Llarena perquè sigui qui decideixi sobre la validesa de les informacions de les quals disposa i determini si hi ha delicte.

ARXIVAT A:
MalversacióJudicialReferèndum 1-OProcés català
Anar al contingut