Agents de la Guàrdia Civil duent a terme els escorcolls
Agents de la Guàrdia Civil duent a terme els escorcolls

La Guàrdia Civil fa 15 escorcolls a Girona per suposades irregularitats a Agissa

El registre ha durat més d'onze hores i els agents de la Guàrdia Civil s'han endut caixes amb documentació i material informàtic

RedaccióActualitzat

Durant més d'onze hores, agents de la Guàrdia Civil han registrat la seu de l'empresa mixta Aigües de Girona, Salt i Sarrià de Ter (Agissa) i del soci privat de la societat, la mercantil Girona, S. A. A tres quarts de nou del vespre s'ha acabat l'escorcoll i la Guàrdia Civil s'ha endut caixes amb documentació i material informàtic requerit pel jutjat en la investigació per apropiació indeguda, administració deslleial, falsedat documental i malversació de diners públics.

En total, la Guàrdia Civil ha fet 15 escorcolls a les localitats de Girona, Fornells de la Selva, Bescanó i Navata, en el marc de l'operació Aquàrium contra suposats delictes de frau i administració deslleial comesos a Agissa.

L'operació ha estat ordenada pel titular del Jutjat d'Instrucció número 2 de Girona i investiga irregularitats en la gestió i l'adjudicació del subministrament d'aigües.

La causa té l'origen en una denúncia de la CUP a Girona el 2015 i ha rebut noves aportacions del jutjat del Vendrell que investiga el cas del 3%.

 

En aquesta causa hi ha 7 investigats, entre ells Narcís Piferrer, exconseller delegat d'Agissa, i Xavier Ballell, actual directiu de l'empresa. També hi ha dos exregidors socialistes, Manel Serra i Tomàs Sobrequés. A més, s'investiga l'empresari Joan de Llobet, el secretari Lluís Sibils i un directiu de l'empresa Prodaisa, Àngel Duràs.

L'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, ha vinculat l'operació d'aquest dimarts al context polític que vivim.

"Sembla que aquesta operació es diu operació Aquàrium, però jo crec que el millor nom seria operació Urnes."

Segons Madrenas, avui no hi ha hagut escorcolls a l'ajuntament, però els efectius policials sí que han requerit informació al consistori. Per això, l'alcaldessa ho ha situat tot en una intencionalitat mediàtica per la celebració del referèndum.

"Fa quinze dies, de forma ordinària, com fan tots els jutjats, ens van demanar certa informació i se'ls va trametre. No entenem per què no se'ns va demanar tota. Una part del que se'ns demana avui ja se'ns va demanar i se'ls va donar. Una altra part és pública. No entenem gaire aquest xou."

També Laia Pèlach i Lluc Salellas, membres de la CUP Crida per Girona, han volgut subratllar, en roda de premsa, "la guerra bruta de l'Estat".

Laia Pèlach:

"Volem denunciar que continuarem sent ferms defensors de la lluita anticorrupció i farem front a la guerra bruta de l'Estat contra el procés català, i per això avui és important denunciar la utilització interessada d'aquest cas. Les irregularitats venen de molt lluny, és un cas que s'inicia el 1976 i que ha passat una etapa de govern socialista, i tot el que s'ha denunciat correspon a aquesta etapa."

Lluc Salellas:

"L'operació no només es desenvolupa aquí, l'operació també es desenvolupa a la seu de Girona, S. A., la part privada de l'empresa pública, i en domicilis particulars. I aquesta part és la que hem denunciat. Per tant, el focus de l'operació no és l'Ajuntament, sinó la part privada de l'empresa."

Segons fonts judicials, la investigació de la fiscalia se centra en la part privada del consorci d'aigües i el seu conseller delegat, i no té relació amb els ajuntaments. Se sospita que els empresaris s'haurien pogut enriquir amb fons públics del consorci de gestió d'aigües.

 

El cas té vincles amb el del 3% perquè un informe d'Hisenda relaciona totes dues trames i també se'n va trobar documentació en els escorcolls d'aquest any a l'empresa Efial.

 

Puigdemont va encarregar les auditories d'Agissa

L'empresa Agissa està formada per un 20% de capital públic i un 80% de privat. El capital públic l'hi posen els ajuntaments de Girona, Salt i Sarrià de Ter. I el privat, l'empresa Girona, S. A. És aquesta empresa la que s'està investigant. Concretament, se sospita que alguns directius s'haurien enriquit il·lícitament apropiant-se de fons de l'empresa pública. En un informe encarregat per l'Ajuntament de Girona es veien indicis de delicte relacionats amb el laboratori d'anàlisi d'aigües, que estaria sobredimensionat; amb uns treballs de localització de fuites; amb l'ús d'una nau llogada a Fornells de la Selva, i amb la contractació d'assessorament legal.

Va ser durant l'alcaldia de Carles Puigdemont quan es van encarregar diverses auditories sobre la gestió d'Agissa. Arran d'aquestes informacions, la CUP va denunciar el cas a fiscalia i van ser investigats l'actual conseller delegat d'Agissa, Xavier Ballell, i el seu predecessor, Narcís Piferrer.

 

En paral·lel al que investiga la fiscalia, el jutjat del Vendrell, que porta el cas del 3%, també ha pres part en l'assumpte. Una de les empreses investigades en aquest cas hauria demanat que es prorrogués la concessió d'Agissa. Per aquest motiu s'investiguen cinc persones més; entre elles, dos exregidors socialistes.

Agissa s'ocupa de la gestió de l'aigua a Girona, Salt i Sarrià de Ter des del 1992 i la concessió s'allarga fins al 2020. Durant aquest període, quatre alcaldes han estat al capdavant de l'Ajuntament de Girona: Joaquim Nadal, Anna Pagans, Carles Puigdemont i Marta Madrenas.

ARXIVAT A:
Judicial
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut