Barcelona

12 hores de registre a Òmnium en una operació de la Guàrdia Civil per l'1-O

El secretari de Difusió de la Generalitat, Antoni Molons, ha quedat en llibertat a primera hora de la tarda

RedaccióActualitzat

Operació de la Guàrdia Civil per l'1-O: diversos agents han entrat al Palau de la GeneralitatÒmnium Cultural i al domicili del secretari de Difusió de la Generalitat, Antoni Molons.

A quarts de vuit del vespre, després de gairebé 12 hores, ha acabat l'escorcoll a la seu de l'entitat cultural, que havia començat a primera hora del matí. De la seu d'Òmnium, la Guàrdia Civil s'ha endut els papers originals de la comptabilitat 2016-2018 i una còpia en CD; tres telèfons mòbils, un dels quals personal; quatre discos durs i han segrestat el correu de quatre treballadors. En total, 10 gigues de documentació i 320 gigues d'imatges del banc gràfic.

 

 

Els registres els ha ordenat el jutjat d'instrucció número 13 de Barcelona, que segueix la causa que investiga el finançament del referèndum.

Molons: detingut i posat en llibertat

Molons ha estat detingut per la Guàrdia Civil durant l'escorcoll a casa seva, a Sant Joan Despí, investigat pel pagament de la campanya institucional del referèndum. En el punt de mira judicial saber si la campanya de l'1-O es va pagar amb fons públics, ja que era institucional i feia referència a un referèndum prohibit pel Constitucional. 

Posteriorment s'ha fet el registre al despatx de la Generalitat de Molons s'ha acabat poc abans de les dotze, una hora després que hi hagi arribat custodiat. És la primera vegada que la Guàrdia Civil ha entrat al Palau de la Generalitat en la investigació pels preparatius del referèndum.
 

Molons ha estat conduït després a la comandància de la Guàrdia Civil a la Travessera de Gràcia de Barcelona. L'alt càrrec de la Generalitat ha quedat en llibertat, tot i que la Guàrdia Civil l'acusa dels presumptes delictes de malversació i desobediència.

Molons ja va ser al novembre en aquesta comandància. Llavors hi va anar a declarar com a testimoni i afirmant que la campanya institucional depenia del seu cap, l'exconseller de la Presidència Jordi Turull.
 

 

Escorcolls a Òmnium

A quarts de vuit del vespre, agents de la Guàrdia Civil han sortit amb caixes de la seu d'Òmnium Cultural després de gairebé 12 hores d'escorcoll pels preparatius de l'1 d'octubre. Han demanat documents econòmics, relacionats sobretot amb si han rebut subvencions de la Generalitat per pagar de manera indirecta la campanya publicitària de l'1-O. També tenen l'ordre de revisar el correu dels 70 treballadors de l'entitat.

El vicepresident d'Òmnium, Marcel Mauri, ha qualificat els escorcolls de nova "vergonya democràtica" i ha assegut que no hi trobaran "cap vinculació econòmica amb la Generalitat".

"No trobaran segur, segur, segur, cap tipus de vinculació econòmica entre la Generalitat i Òmnium Cultural, entre altres coses perquè fa molts anys que Òmnium es finança de manera privada i que no rep ni un euro de la Generalitat."

 

 

Mauri ha demanat que "parin aquestes hostilitats" i visiblement indignat ha dit que "ja n'hi ha prou, de com s'està tractant Òmnium i el poble de Catalunya". També ha assegurat que no deixaran de fer la feina que fan.

Els agents han deixat sortir i entrar de l'edifici alguns dels treballadors que tenien sota custòdia en un primer moment, però els han fet deixar els telèfons a l'entitat. A dins la seu s'hi ha quedat el nucli de l'àrea econòmica amb el seu gerent, Oleguer Serra. 

Segons Òmnium, inicialment hi havia 7 treballadors retinguts en una sala i algun membre de la direcció de l'entitat. 
 

 

El cap de l'operatiu de la Guàrdia Civil ha advertit Òmnium que si convoquen concentracions a la porta pot tenir conseqüències legals, inclòs el delicte de sedició.

Carles Puigdemont ha volgut donar el seu suport als treballadors de l'entitat i del govern i ha denunciat que l'actuació de l'Estat i aquests escorcolls se situen "entre el maccarthisme i l'intent de vexació permanent a les nostres institucions".

 

El ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido, ha destacat que els escorcolls s'han dut a terme "sense incidències" i ha demanat que "el més aviat possible" es formi un govern a Catalunya.

Més citacions

El mateix jutjat que ha ordenat els escorcolls d'aquest dijous, el número 13 de Barcelona, ha citat a declarar, en qualitat de testimonis, una desena més de persones. Totes relacionades amb l'1 d'octubre.

Dimecres que ve, 21 de març, el jutge ha citat cinc persones vinculades amb l'empresa Unipost, que hauria enviat correspondència relacionada amb el referèndum. 6 dies més tard, el dilluns 27 de març, la cita és per a cinc testimonis més, en aquest cas, en relació a les pàgines web.

ARXIVAT A:
Referèndum 1-OProcés català
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut