Barcelona

Macrooperació policial contra l'1-O: 14 detinguts, 20 investigats i 41 escorcolls

La Guàrdia Civil entra a les conselleries d'Economia, d'Afers Exteriors, de Governació i d'Afers Socials, així com a l'Agència Tributària i al Centre de Telecomunicacions i Tecnologia de la Informació. Quatre dels detinguts han quedat en llibertat, a l'espera de declarar davant el jutge

RedaccióActualitzat

Macrooperació de la Guàrdia Civil sense precedents pel referèndum contra diferents conselleries i seus de la Generalitat en què s'ha detingut 14 persones, hi hauria una vintena d'investigats i s'han fet 41 escorcolls. Entre els detinguts hi ha bona part del nucli de confiança d'Oriol Junqueras i alts càrrecs de departaments relacionats amb l'organització de l'1 d'octubre.

Dos dels detinguts són el secretari d'Hisenda, Josep Lluís Salvadó, i el secretari general de la vicepresidència, Josep Maria Jové

Quatre dels arrestats han quedat en llibertat, a l'espera de declarar davant el jutge els pròxims dies. Es tracta de Joan Ignasi Sánchez, assessor del Departament de Governació en matèria de comunicació;  David Franco i David Palanques, cap de desenvolupament i responsable de l'oficina tècnica del CTTI, respectivament, i Josep Ginesta, secretari general de Treball. 

La Guàrdia Civil ha batejat l'operació amb el nom d'Anubis, és a dir, el Déu de la mort egipci.

Els agents haurien buscat documentació relacionada amb la celebració del referèndum de l'1 d'octubre per ordre del jutjat d'Instrucció número 13 de Barcelona. La causa és oberta pels delictes de desobediència, prevaricació i malversació i són una vintena els investigats.

Els detinguts han passat la nit a la caserna de la Guàrdia Civil a la Travessera de Gràcia o bé a la de Sant Andreu de la Barca, a l'espera que la Justícia prengui una decisió sobre les peticions d'"habeas corpus" que han fet alguns d'ells.

Dotze hores d'escorcoll a la seu d'Economia

 

Els agents de la Guàrdia Civil han entrat a primera hora del matí a la Conselleria d'Economia de la Generalitat, a la Rambla de Catalunya. Acompanyats d'un secretari judicial, els agents haurien entrat a la direcció de la hisenda catalana, que ha quedat precintada. Molts treballadors han sortit del departament i d'altres s'han quedat dins. Alguns s'hi han hagut de quedar fins gairebé a la 1 de la matinada. 

Cap al migdia, una quinzena d'advocats amb armilles verdes han intentat arribar a les portes d'Economia.

Els agents també han registrat la seu d'Economia on hi ha el despatx del secretari d'Hisenda, Josep Lluís Salvadó, a la Gran Via de Barcelona. Salvadó ha sortit en cotxe policial de la conselleria, després de més de sis hores assistint als escorcolls. Els treballadors d'Hisenda han acompanyat el secretari fins a la porta enmig d'aplaudiments i crits de "No estàs sol" i "Votarem".

 

 

A mitja tarda, el vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, s'ha desplaçat fins a la secretaria d'Hisenda on ha saludat Salvadó. 

 

 

A dos quarts de sis de la tarda, s'ha desplegat una pancarta a l'exterior de l'edifici demanant la llibertat dels detinguts.

Protesta llarga i massiva

L'escorcoll a la seu d'Economia ha acabat passades les nou del vespre. Poc després, agents antiavalots dels Mossos d'Esquadra han intentat obrir pas perquè la Guàrdia Civil pogués sortir de l'edifici. Els milers de concentrats al voltant han fet dringar claus a l'hora de la cassolada convocada contra l'operació. 

Hi ha hagut moments de tensió entre els manifestants i els Mossos a la zona del Coliseum. Les entitats sobiranistes han muntat un cordó de seguretat mentre els concentrats cantaven cançons com "Passi-ho bé" o "El cant de la senyera".

 

 

La Guàrdia Urbana ha xifrat en 40.000 les persones que s'han concentrat a l'entorn de la conselleria. A mesura que ha avançat el dia, el nombre de concentrats ha anat augmentant. S'han cridat consignes com "Votarem", "Ni un pas enrere" o "Vaga general"

L'ANC i Òmnium han convidat els concentrats a posar fi a la protesta a la mitjanit, invitació que alguns assistents han xiulat. Les entitats els han emplaçat a tornar-se a mobilitzar aquest dijous, a les 12 del migdia, davant de la seu del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, al passeig de Lluís Companys.

Enfilat al sostre d'un vehicle policial, el president d'Òmnium, Jordi Cuixart, ha assegurat que faran costat als detinguts: 

"No acabarem fins que els detinguts siguin a casa amb les seves famílies."

Tot i la crida, centenars de persones no s'han mogut. Poc abans de la 1 de la nit han pogut sortir de l'edifici una desena de treballadors del Departament que hi han passat tot el dia.

 

 

A quarts de dues de la matinada, amb la Guàrdia Civil encara a dins, els antiavalots dels Mossos han intervingut, amb cops de porra, per obrir espai. Una persona ha quedat ferida durant la intervenció i se l'han endut del lloc en una ambulància. Cap a les tres de la matinada, un grup d'agents vestits de paisà ha sortit de l'edifici, però encara queda un grup d'agents a l'interior.

Escorcolls a Exteriors, Governació i Treball

La Guàrdia Civil també ha entrat a les conselleries d'Afers Exteriors, de Governació així com a la de Treball i d'Afers Socials, segons avançava a primera hora la mateixa consellera Dolors Bassa a Twitter.

Altres organismes de la Generalitat registrats

A més de les quatre conselleries, els agents han entrat a les seus d'altres organismes de la Generalitat: a l'Agència Tributària, a l'Institut Català de Finances, al Centre de Telecomunicacions i Tecnologia de la Informació, el CTTI, i al Consorci de l'Administració Oberta de Catalunya. Ho han fet amb la presència d'Eduard Vila, director de la Hisenda catalana.

 

Agents de la Guàrdia Civil de paisà s'han presentat a l'Institut d'Estudis de l'Autogovern. No han deixat entrar al seu despatx el director Carles Viver i Pi Sunyer.

També escorcollen T-systems i la Fundació PuntCAT

Els agents, a més, han anat fins a empreses privades: T-systems, on els agents han demanat parlar amb el cap de seguretat; es tracta de l'empresa que va fer l'aplicació per registrar qui votava al 9-N, i la Fundació PuntCAT. El director de sistemes de la PuntCAT, Josep Massoliver, l'han detingut al seu domicili de Girona, que han escorcollat el seu domicili i després l'han portat a la seu d'aquesta fundació privada, segons ha confirmat el director del PuntCAT, Eduard Martín.

També s'han fet escorcolls als domicilis de Carles Viver i Pi Sunyer i de Santi Vidal, on els agents han marxat amb l'ordinador i el mòbil. També han registrat els de Joan Ignasi Sánchez, assessor al Departament de Governació; Francesc Sutrias, director general de Patrimoni i de Joan Manel Gómez, tècnic de seguretat informàtica al CTTI.

L'operatiu, però, no ha afectat l'empresa Indra com s'havia dit, segons ha confirmat la companyia. La confusió es pot deure al fet que els agents han anat a diversos edificis veïns, al 22@.

En total, s'han fet 41 escorcolls, sis en despatxos ubicats en diferents seus oficials del govern de la Generalitat de Catalunya, segons ha assegurat el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya en un comunicat. El magistrat, a més, ha acordat l'escorcoll a tres empreses a Barcelona i a despatxos professionals no oficials i domicilis particulars.

Jové i Salvadó, entre els detinguts

Els detinguts de més rang són Salvadó i Jové, que ha estat detingut al carrer quan anava al despatx, segons ha assegurat la conselleria d'Economia i ha confirmat el secretari d'Economia Pere Aragonès, després de desmentir que l'hagin detingut a ell ni que hagin no ha anat al Departament d'Economia.

Entre els detinguts, a més, hi ha David Palanques, responsable de l'oficina tècnica de projectes del Centre de Telecomunicacions i Tecnologia de la Informació, el CTTI; David Franco, cap de desenvolupament de l'Àrea de Tecnologies de la Informació i les Telecomunicacions, i Josep Masoliver, director de Sistemes de la Fundació PuntCAT.

També Joan Manuel Gómez, del Centre de Seguretat d'Informació de Catalunya. Segons els seus advocats, l'acusarien d'un delicte de desobediència i de sedició, delicte pel qual la pena és de 15 anys de presó.

La causa, però, està oberta pels delictes de desobediència, prevaricació i malversació i són una vintena, les persones que tenen la condició d'investigades.

Puigdemont convoca el govern en una reunió a Palau

El president Carles Puigdemont ha convocat el govern a una reunió d'urgència. al Palau de la Generalitat. Al migdia, en una declaració institucional, Puigdemont, acompanyat per tot el seu govern, ha acusat l'estat espanyol d'haver suspès "de facto" el govern de Catalunya i haver aplicat un estat d'excepció.

El vicepresident, que ha confirmat que la Guàrdia Civil s'ha presentat a la conselleria a "El matí de Catalunya Ràdio" i a "Els matins" de TV3, ha qualificat les actuacions d'"estat policial".

La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, ha donat el seu suport al "al personal de la Generalitat perseguit per la Guàrdia Civil".

ARXIVAT A:
Referèndum 1-O
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut