Entrada d'Anticorrupció a l'ajuntament de Girona
Entrada d'Anticorrupció a l'ajuntament de Girona

La Guàrdia Civil entra a l'Ajuntament de Girona per investigar un possible frau

El fiscal anticorrupció demana al consistori gironí documentació dels anys 2013 i 2014, quan Puigdemont era alcalde

RedaccióActualitzat

La Guàrdia Civil ha entrat aquest dimecres al matí a l'Ajuntament de Girona per investigar un possible desviament de fons públics en la gestió de l'empresa Aigües de Girona, Salt i Sarrià de Ter, Agissa.

El fiscal anticorrupció José Grinda, acompanyat d'una desena d'agents de la Guàrdia Civil, ha entrat a l'Ajuntament de Girona per demanar documentació sobre Agissa a la secretaria del consistori. La seu de l'empresa és just al costat, i s'hi accedeix també per l'Ajuntament.


A les 11 del matí la Guàrdia Civil i la fiscalia també ha entrat als Ajuntaments de Salt i Sarrià de Ter a demanar documentació.


Malversació i prevaricació


La Fiscalia Anticorrupció ha explicat que es busca informació que confirmi les sospites que van generar els documents trobats en anteriors escorcolls:

"Amb les entrades i registres practicats el passat 19 de setembre de 2017 a la ciutat de Girona, es va intervenir documentació de la qual s'infereix la possible comissió de delictes de malversació, apropiació indeguda, prevaricació i falsedat en document mercantil per part dels que van ser responsables públics dels Ajuntaments mencionats."

En concret, la fiscalia vol esbrinar amb quins diners es va comprar el fons d'art anomenat Santos Torroella i si podien procedir de la pròrroga del 2013 de la concessió a Agissa o amb "partides pressupostàries de l'exercici del 2014 de l'Ajuntament de Girona".

Abans que esclatés aquest cas, un 80% de l'empresa Agissa, que subministra l'aigua als municipis de Girona, Salt i Sarrià de Ter, estava en mans privades, l'empresa Girona SA, mentre que el 20% restant era públic.

El cas, anomenat Aquàrium, investigava si en la gestió d'Agissa entre el 1998 i el 2013, quan Joaquim Nadal, Anna Pagans i Carles Puigdemont encapçalaven l'Ajuntament de Girona, la part privada es va beneficiar il·lícitament de fons públics.

Durant el període que ha motivat els requeriments d'informació d'aquest dimecres, entre el 2013 i el 2014, l'alcalde de Girona era Puigdemont, que va ser-ho entre el 2011 i el 2016.

Precisament algunes informacions han afirmat que Carles Puigdemont estaria sent investigat en aquest cas, però el jutjat ho ha negat. La causa ha estat declarada secreta.

Madrenas: "Han volgut venir a fer el show"

Al migdia, i mentre els agents i la fiscalia encara eren dins de l'edifici, l'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, ha sortit per criticar davant la premsa l'operació policial que tenia com a únic objectiu demanar documentació:

"Han volgut venir a fer el show, i que vingués la Guàrdia Civil aquí per demanar-nos informació que els haguéssim pogut preparar perfectament amb tranquil·litat, perquè és una causa oberta que fa molt temps que dura i que no hi ha res a amagar."

Madrenas ha afegit que la documentació que demanava la fiscalia és pública i està penjada a internet.

 

Col·lecció pagada amb el pressupost ordinari

L'alcaldessa també ha explicat que busquen relacionar els diners d'Agissa amb la compra de la col·lecció d'art Santos Torruella, dedicada a la segona meitat del segle XX.

Finalment, la compra de la col·lecció, amb obres de Picasso, Miró, Dalí i Picabia entre altres, es va fer quan Puigdemont era alcalde. Madrenas ha negat que s'hagi pagat amb diners procedents de l'empresa Agissa.

Segons ha dit, els gairebé 4 milions d'euros que va costar s'estan pagant a terminis i sempre a càrrec dels pressupostos ordinaris de l'Ajuntament, mentre que una part, uns 800.000 euros, la pagarà la Generalitat.

 

15 escorcolls al setembre

L'origen del cas és una denúncia de la CUP de Girona del 2015, que ja va comportar escorcolls a les oficines i locals d'Agissa el setembre passat.

En concret va ser el 19 de setembre, quan durant 11 hores es van escorcollar 15 llocs, operació ordenada pel jutjat número 2 de Girona, que és el que porta el cas.

En aquesta causa hi ha 7 investigats, la majoria responsables i exresponsables de l'empresa, i també 2 exregidors socialistes.

Pocs dies després dels escorcolls, el jutge va apartar l'empresa Girona S.A. de la gestió d'Agissa, i va ordenar als tres ajuntaments que nomenessin nous administradors perquè se'n fessin càrrec.

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut