Madrid

La Guàrdia Civil deté Arnaldo Otegi a casa seva per portar-lo a declarar a l'Audiència

Arnaldo Otegi ha arribat a tres quarts de vuit del vespre a l'Audiència Nacional, després que el tribunal que l'havia de jutjar per presumpte enaltiment del terrorisme n'ha ordenat la detenció i trasllat a Madrid. Otegi s'havia de presentar al matí a l'Audiència, però ha quedat atrapat en un embús de trànsit provocat pel temporal i ha decidit girar cua i tornar al seu domicili a Guispúscoa. La policia l'ha detingut abans de les cinc de la tarda a casa seva, a Elgoibar. Un avió l'ha trasllat cap a Madrid i un tot terreny, fins a l'Audiència. El tribunal volia començar el judici a les sis de la tarda, però el líder de Batasuna no ha arribat a la sala fins gairebé a les vuit.

Actualitzat
El líder de Batasuna s'havia de presentar a dos quart d'onze del matí a l'Audiència Nacional, però ha quedat atrapat en el trajecte entre Vitòria i Madrid a causa del temporal de neu. Otegi ha decidit girar cua i tornar al seu domicili a Elgoibar, a Guipúscoa. Per això, l'Audiència Nacional ha ordenat a la Guàrdia Civil la seva detenció immediata i el seu trasllat a Madrid perquè fos jutjat a la tarda. Poc abans de les cinc els agents detenien el líder abertzale a casa seva, al municipi guipuscoà d'Elgoibar.

Un avió de la policia l'ha recollit a Euskadi i l'ha dut fins a Madrid. Allà, el trasllat fins a l'Audiència Nacional s'ha fet amb un tot terreny gris, sense distintius policials, escortat per dos turismes. A tres quarts de vuit, el cotxe ha entrat al garatge de les dependències judicials.

El tribunal assegura que la incompareixença d'Otegi ha estat injustificada perquè no constava "oficialment la impossibilitat" d'arribar a la vista. Els informes remesos han determinat que no existeix cap punt tancat al trànsit rodat de vehicles, excepte en algun punt comarcal entre Burgos i Madrid i entre Vitòria i Madrid, i només per a camions.

Els antecedents

La compareixença d'Arnaldo Otegi va penjar d'un fil fins dimarts al vespre, perquè la fiscalia havia presentat un recurs de súplica per ajornar la vista. Finalment, però, l'Audiència Nacional el va rebujar. El diari "El Mundo" ha publicat aquest dimecres que el fiscal general de l'Estat, Cándido Conde-Pumpido, està disposat a retirar les acusacions que pesen sobre el portaveu abertzale. En una entrevista radiofònica al matí, Conde-Pumpido ha explicat que la fiscalia anirà al judici i que, en funció del seu resultat, decidirà si retira o no les acusacions.

Otegi ja va ser condemnat per l'homenatge a Castresana l'any 2004 pel Tribunal Superior de Justícia del País Basc, però el Suprem va anul·lar la sentència i va ordenar repetir la vista oral i que es fes davant de l'Audiència Nacional.

Encara que el condemnin, Otegi no ingressarà a la presó perquè està pendent que el Tribunal Suprem decideixi si confirma una altra sentència, també de l'Audiència Nacional, de quinze mesos per enaltiment del terrorisme, per un homenatge al membre d'ETA José Miguel Beñarán,

El líder abertzale ja té una condemna d'un any de presó per injúries al rei. A banda, té quatre causes pendents a l'Audiència Nacional, tres per enaltiment del terrorisme i una per un presumpte delicte de pertinença a organització terrorista. En aquest últim cas, la justícia investiga la suposada submissió de Batasuna a ETA.

L'entrevista a Catalunya Ràdio

La vigília de comparèixer a l'Audiència Nacional, en una entrevista a Catalunya Ràdio, Arnaldo Otegi va evitar condemnar explícitament la lluita armada, però va assegurar que "no és possible construir un projecte independentista si no és per les vies democràtiques". Al seu parer, avui "ningú es planteja, i si ho plantegés estaria en un error, construir un estat independent -al País Basc- des de la lluita armada o la imposició armada, perquè en termes socials i polítics no es podria sostenir".
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut