Vista aèria de Barcelona, de la manifestació de l'11S

La Guàrdia Civil considera les últimes manifestacions de la Diada actes de rebel·lió

RedaccióActualitzat

La Guàrdia Civil considera que les manifestacions de la Diada celebrades des del 2013 són part del delicte de rebel·lió. Així ho apunta l'informe lliurat al jutge Llarena, que estudia ampliar la investigació per rebel·lió a diversos polítics independentistes.

Els podria citar a declarar aquest divendres mateix. Apunta a diversos dirigents de partits, grups parlamentaris i entitats sobiranistes. Entre altres, Artur Mas, Marta Rovira, Lluís Corominas, Neus Munté, Anna Gabriel, Quim Arrufat, Neus Lloveras, Agustí Alcoberro o Marcel Mauri. Tots ells, segons l'informe, formaven el comitè estratègic del procés i van participar en l'estratègia que havia de portar a la independència.

L'informe assegura que el full de ruta va tenir el suport de manifestacions ciutadanes en què es va inculcar un sentiment de rebuig:

"Perillós germen de sentiment de rebuig, quan no odi, cap a l'estat espanyol i les seves institucions, i on es van fer crides a la desobediència".

Tot plegat, diu, sota l'estela d'una "pseudolegalitat que, suposadament, emparava el dret d'autodeterminació". Les Diades i altres mobilitzacions, s'assenyala literalment, van encoratjar a les masses contra el que entenien com opressió de la justícia espanyola. I afegeix:

"Aquests moviments tenien com a finalitat intimidar, menyscabar, acoquinar i fins i tot violentar drets i llibertats constitucionals".

La Guàrdia Civil apunta també sobre aquestes convocatòries:

"Per la seva rellevància poden ajudar a entendre l'entitat del desafiament independentista català".

Entre altres coses, jutja que a la cadena humana del 2013 "no es va poder utilitzar un lema més explícit: Via Catalana per la Independència". I que en aquesta manifestació els organitzadors demanaven la celebració d'una consulta el 2014. D'aquesta jornada en destaquen les intervencions de Forcadell i del líder d'Esquerra, Oriol Junqueras.

Pel què fa a l'any següent, l'informe destaca com els líders d'ANC i Omnium demanaven amb insistència al president Mas que posés les urnes. També destaca la participació de líders d'Esquerra i de la CUP.

Sobre la Diada del 2015, es destaca que coincidia gairebé amb la celebració de les eleccions autonòmiques i que va servir per capitalitzar l'acte en favor de la candidatura de Junts pel Sí. I en la del 2016, la Guàrdia Civil assenyala que els líders independentistes es van manifestar en favor de desobeir les resolucions del Tribunal Constitucional.

Ha estat Andreu Van den Eyden, l'advocat d'Oriol Jonqueras i de Carmes Forcadell, qui ho ha revelat en un tuit aquest dijous al matí:

 

 

ARXIVAT A:
Eleccions 21DArticle 155Procés català
Anar al contingut