Joan Ignasi Elena, a l'entrada de la comissaria (ACN)
Joan Ignasi Elena, a l'entrada de la comissaria (ACN)
Barcelona

Elena denuncia "l'ús dels instruments de l'Estat per perseguir la dissidència"

A diferència dels tres alts càrrecs interrogats per la Guàrdia Civil, l'excoordinador del Pacte Nacional pel Referèndum ha sortit de la comissaria sense que el considerin investigat policial

RedaccióActualitzat

L'excoordinador del Pacte Nacional pel Referèndum Joan Ignasi Elena ha denunciat que el govern espanyol utilitza "instruments de l'Estat" contra la dissidència. Ho ha afirmat als periodistes després de testificar a la caserna de la Guàrdia Civil de Travessera de Gràcia, a Barcelona, en la investigació sobre els preparatius del referèndum de l'1-O. A diferència dels tres alts càrrecs del govern que han estat interrogats entre dimecres i dijous, Elena no l'han considerat investigat policial.

En tot cas, Joan Ignasi Elena ha mostrat el seu "malestar" perquè la Guàrdia Civil actua d'aquesta manera. En aquest sentit, ha denunciat "l'ús dels instruments de l'Estat" per "perseguir" la dissidència política i "destruir" l'adversari polític, per part del govern espanyol i "altres poders". "És una actitud inacceptable", ha afegit. És per això que ha cridat la ciutadania a "dir prou" i mantenir-se "enfrontat i combatiu, es pensi el que es pensi".

Elena ha reclamat al govern d'Espanya "que dialogui amb la societat catalana" per solucionar el "conflicte polític" i permetre el vot en un referèndum.

L'excoordinador del Pacte Nacional pel Referèndum ha declarat com a testimoni durant prop d'una hora davant de la Guàrdia Civil, minuts després que l'institut armat ha interrogat com a investigat el director general de Comunicació de la Generalitat, Jaume Clotet, en el marc de les diligències policials de la causa que dirigeix el titular del jutjat d'instrucció número 13 de Barcelona.

 

 

Clotet ha declarat durant tres hores. Els agents que l'han interrogat veuen prou indicis perquè el jutge que investiga els preparatius del referèndum el consideri un dels investigats per posar en marxa la web pel Pacte Nacional pel Referèndum, segons fonts pròximes al cas. Clotet ha sortit acompanyat de la seva advocada i no ha fet declaracions. El secret de sumari s'ha prorrogat un mes.

Aquest divendres, més interrogatoris

I els interrogatoris de la Guàrdia Civil continuaran aquest divendres. Declararan dos alts càrrecs més del govern, un de Presidència i un altre d'Exteriors. Segons ha pogut saber Catalunya Ràdio, Hisenda ha enviat un nou requeriment a la Generalitat perquè completi el llistat dels responsables de les finances catalanes.

El govern només ha facilitat a Madrid el nom dels consellers responsables de cada departament, que són els que certificaran les despeses setmanals que li exigeix l'executiu del PP per pagar el FLA. És la decisió que va prendre l'executiu de Puigdemont per protegir els funcionaris, però ara Hisenda envia un nou requeriment i insisteix que vol el nom dels interventors perquè, afirma, són els responsables de firmar qualsevol comunicació.

Elena i Clotet han declarat l'endemà que ho van fer dos alts càrrecs del Departament de la Presidència: el secretari general, Joaquim Nin, i el director general d'Atenció Ciutadana, Jordi Graells. Aquesta causa judicial es va obrir després d'unes declaracions de l'exjutge Santiago Vidal, en les quals assegurava que la Generalitat havia obtingut il·legalment les dades fiscals dels catalans. El cas està sota secret de sumari.

La Generalitat ha anunciat que, avui, dijous, denunciarà els interrogatoris al jutjat de guàrdia perquè considera que s'han "vulnerat drets fonamentals".

En les últimes setmanes, la Guàrdia Civil ha interrogat treballadors de la Generalitat en relació amb la pàgina web del Pacte Nacional pel Referèndum i sobre la campanya institucional del registre de catalans a l'exterior.

Els agents també van visitar una de les empreses que optava al procés d'homologació per a la compra d'urnes i van anar al Teatre Nacional de Catalunya per demanar informació sobre l'acte de Junts pel Sí per presentar la llei del referèndum.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut