Junqueras, Puigdemont i Turull figuren entre els principals implicats en la llista de la Guàrdia Civil enviada al jutge Llarena (ACN)
Junqueras, Puigdemont i Turull figuren entre els principals implicats en la llista de la Guàrdia Civil enviada al jutge Llarena (ACN)
Madrid

La Guàrdia Civil assenyala Turull: "És extraordinàriament rellevant en el procés"

Ho destaca l'informe de la Guàrdia Civil enviat a Llarena, que inclou 50 noms vinculats al procés sobiranista

RedaccióActualitzat

Poc abans del ple d'investidura de Jordi Turull, la Guàrdia Civil ha fet públic l'informe enviat al jutge del Suprem, Pablo Llarena, sobre els implicats en el procés sobiranista. És un informe final en què el conseller de Presidència cessat apareix com una persona "extraordinàriament rellevant" en el procés.

Es tracta d'una llista de 50 noms que, segons l'institut armat, haurien estat clau. El document fa una descripció personalitzada de l'actuació dels 28 investigats pel Suprem. La Guàrdia Civil ha fet arribar aquesta llista de noms al jutge Llarena, que aquest divendres ha citat al mateix Turull, Carme Forcadell, Raül Romeva, Josep Rull, Dolors Bassa i Marta Rovira, per notificar-los el processament.

Aquest informe arriba a la conclusió que la Generalitat, a través de Presidència, va malversar més d'1,6 milions euros de fons públics per fer i publicitar el referèndum.

Les dades d'aquestes persones les haurien confiscat de punxades telefòniques o correus electrònics de qui va ser secretari general de la Vicepresidència i d'Economia i Hisenda, Josep Maria Jové, de qui el text diu que és "un dels cervells de l'organització logística del referèndum". Remarca que és l'"autèntic estrateg" al qual es va confiscar el document EnfoCATs i l'agenda Moleskine.

 

 

Turull, en el punt de mira

La Guàrdia Civil assenyala Jordi Turull com una figura "extraordinàriament rellevant" en el procés. Explica al document que va participar en sis reunions preparatòries i que va ser responsable de la campanya de difusió i publicitat. I destaca que va demanar per carta a Junqueras 3,4 milions per a una campanya de contingut cívic que en realitat pretenia promoure el referèndum.

Sobre els altres cinc citats per Llarena aquest divendres, el text indica que la secretària general d'ERC, Marta Rovira, va participar en reunions per preparar el procés des del març del 2015 fins al setembre del 2016, segons l'agenda de Jové.

Del conseller cessat Raül Romeva diu que va tenir una "participació fonamental" en la "internacionalització" del procés. El situa entre els ideòlegs de l'1-O i subratlla que va autoritzar els pagaments de 119.700 euros per als observadors internacionals.

Josep Rull hauria assumit la responsabilitat solidària i col·lectiva en l'organització de l'1-O i va compartir part dels diners pagats a Unipost per les paperetes, diu l'informe.

D'una altra consellera destituïda, Dolors Bassa, l'informe explica que, des del Departament de Treball es va fer una base de voluntaris per a l'1-O i va encoratjar la mobilització social.

Carme Forcadell, l'expresidenta del Parlament –que també està citada aquest divendres per Llarena– figura en el document de la Guàrdia Civil com una impulsora de l'independentisme quan encapçalava l'ANC. Des del Parlament, diu el text, Forcadell va autoritzar la tramitació de les lleis clau del procés sense respectar les contínues advertències dels lletrats de la cambra catalana davant una possible desobediència al TC.

 

 

Puigdemont i Junqueras, "màxims responsables d'activar la via unilateral"

La Guàrdia Civil apunta com a "màxims responsables d'activar la via unilateral" el president i vicepresident cessats. Carles Puigdemont i Oriol Junqueras, juntament amb Raül Romeva –diu el text– van estar al comandament de l'organització del referèndum.

De Puigdemont diu que se li van intervenir correus que va difondre el relat independentista a organismes i autoritats internacionals, com "polítics nord-americans influents". Destaca també que va agrair a l'exmajor dels Mossos Josep Lluís Trapero no haver impedit l'1-O, tot i les ordres judicials.

Sobre Oriol Junqueras, l'escrit enviat al jutge Llarena esmenta que apareix com "OJ" en diverses reunions del full de ruta per a la independència i en els seus correus intervinguts amb Jordi Turull. Conclou que "va facilitar el finançament de la campanya publicitària" de l'1-O i que el seu departament va ser un dels que va pagar part (193.889 euros) de l'enviament postal de paperetes.

En la llista de la Guàrdia Civil hi ha els dos líders d'entitats sobiranistes empresonats, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart. Dels correus intervinguts a l'exresponsable de l'ANC, extreu que aquesta entitat era "un pilar bàsic en la construcció del procés independentista, ja que marcava el camí a seguir". Sànchez va negociar "amb els alts càrrecs del govern" i va participar "en l'estratègia de desobediència, ruptura, conflicte i atac a l'Estat", afirma l'escrit.

El document de la Guàrdia Civil indica que dels correus intervinguts al líder d'Òmnium s'extreu la seva "elevadíssima implicació" per organitzar l'1-O. Els correus constaten "la unitat d'acció" entre el govern i Òmnium, afegeix el text.

El jutge Llarena ha mantingut a la presó el conseller d'Interior cessat Joaquim Forn, que la Guàrdia Civil considera que "va tensionar el cos dels Mossos portant-lo a desobeir resolucions judicials, però procurant emmascarar aquesta desobediència". Afirma que es van fer els passos perquè els Mossos tinguessin actitud passiva davant el mandat judicial d'impedir l'1-O, "en múltiples ocasions incorrent en omissió del deure."

A la llista d'implicats en el procés que figuren a l'informe de la Guàrdia Civil hi ha també Artur Mas, Marta Pascal, Neus Munté, Antoni Comín, Santi Vila, Clara Ponsatí, Anna Gabriel, Mireia Boya, Agustí Alcoberro, Marcel Mauri, Neus Lloveras i Carles Viver i Pi-Sunyer, entre altres. El document de l'institut armat també inclou els noms d'onze exsecretaris generals del govern que estarien implicats en el procés independentista.

ARXIVAT A:
Referèndum 1-OArticle 155Procés catalàEleccions 21DGovern empresonatInvestidura
Anar al contingut