Barcelona

La greu sequera d'aquest any a Catalunya ha costat 490 milions d'euros

La Generalitat ha invertit prop de 490 milions d'euros en la greu sequera que aquest any ha castigat Catalunya. Els diners els han destinat a obres i actuacions per pal·liar l'escassetat d'aigua i garantir-ne el subministrament a tothom, especialment a l'àrea metropolitana de Barcelona. Les dades les ha donat el conseller de Medi Ambient, Francesc Baltasar, durant la tercera reunió de la Mesa Nacional de la Sequera que s'ha fet aquest dimecres a Barcelona. Aquestes trobades es fan arran de l'exigència de CiU de saber el cost que ha suposat aquesta emergència a les arques del govern.

Actualitzat

Francesc Baltasar ha explicat que el més costós, uns 389 milions d'euros, ha estat l'ampliació de la dessalinitzadora de Tordera, les millores en els sistemes de sanejament d'aigües residuals urbanes, la construcció de noves estacions potabilitzadores d'aigua o la interconnexió dels sistemes Tordera i Ter. Així mateix, l'Agència Catalana de l'Aigua ha licitat i adjudicat l'avantprojecte bàsic de la dessalinitzadora de Cunit, al Baix Penedès, que tindrà una capacitat màxima de 60 hectòmetres cúbics anuals.

Uns 64 milions d'euros més s'han detinat a la recuperació de pous fora d'ús i a la construcció de les noves captacions de recursos subterranis que han permès recuperar un màxim de set hectòmetres cúbics d'aigua al mes.

I, per acabar, 35 milions d'euros s'han invertit en actuacions pal·liatives com els camions cisterna, la recuperació d'alguns pous o les campanyes de comunicació i estalvi. En aquest paquet també s'inclou el trasllat d'aigua en vaixell fins a Barcelona, un actuació que finalment ha costat més de 17 milions d'euros, uns 36 menys que la previsió incial, segons ha destacat el conseller de Medi Ambient.

Abans de l'inici de la reunió, Francesc Baltasar ha anunciat que un cop superada del tot la sequera (el sistema Ter-Llobregat continua en situació d'excepcionalitat 1 i el de la Muga en excpecionalitat 2), la Mesa Nacional de la Sequera passarà a ser la Mesa Nacional de l'Aigua, que servirà per debatre el futur hídric de Catalunya.

 

Anar al contingut