ANÀLISI

La gran decisió de Zapatero

Actualitzat
El president espanyol es va reunir amb el president d'Extremadura, Guillermo Fernández Vara, quan va accedir a la presidència de la seva comunitat i li va aconsellar que decidís quan marxaria i no li ho digués a ningú.

I aixó és el que ha fet ell, i avui ho ha explicat. Tenia decidit des del primer moment que només estaria dues legislatures com a president, i ho ha complert. Ni tan sols la crisi econòmica o les peticions que se li han fet des de sectors polítics, econòmics i empresarials l'han fet canviar d'opinió.

Ell té la certesa que és el millor per al PSOE. Enfonsat a les enquestes, està disposat a pagar el preu de la crisi, i vol que totes les decepcions que pugui haver generat el govern socialista se centrin en ell, i donar millors perspectives al partit posant una cara nova com a candidat a les pròximes eleccions generals. Zapatero creu que amb l'anunci d'avui el partit pot remuntar.

I per arribar fins aquí han influït molt els barons del partit, que demanaven claredat, i fins i tot alguns apostaven obertament per canviar de candidat. I també ha estat important la pressió de la seva pròpia família, que creuen que el millor per ells és deixar La Moncloa.

Zapatero ha demostrat sens dubte una lleialtat insuperable al partit. Malgrat tot, falta veure si realment ajuda el PSOE en les eleccions municipals. De fet, algun dirigent avui mateix qüestionava que algun alcalde pugui treure més vots pel sol fet que Zapatero no es presenti a les eleccions generals.

També s'obre la incògnita de fins a quin punt aquest anunci pot afectar la confiança exterior del govern espanyol, en aquests moments d'incertesa econòmica internacional.

I ara què? El partit demana unitat i que s'ajorni el debat successori fins després de les eleccions, però ja ha començat una carrera que no se sap ni com ni quan acabarà. De moment, en les primeres posicions hi ha Alfredo Pérez Rubalcaba, que s'ha limitat a dir que ell està obert a tot, i Carme Chacón, que ha deixat clar que ella no es descarta per a res. Però lògicament, hi poden haver altres candidats.

Zapatero ha capgirat en poques hores el panorama polític del PSOE i d'Espanya. Però només el temps dirà si servirà per enfortir el partit o sols per crear més dubtes en un moment tan delicat com aquest.
Anar al contingut