Madrid

La gestora del PSOE fixa per diumenge el comitè federal que ha de decidir abstenir-se o no

Javier Fernández admet que es mouen en el terreny del "mal menor: abstenció o eleccions", i 14 intervencions de 17 de diputats i senadors del PSOE es mostren partidàries de fer president Rajoy

RedaccióActualitzat

El president de la gestora del PSOE, Javier Fernández, ha afirmat que el seu partit ha de decidir entre "abstenció o eleccions" de cara a la seva posició en el debat d'investidura de Mariano Rajoy. Davant dels diputats i senadors socialistes, Fernández ha admès que això representa moure's en el terreny del "mal menor":

"Estem en el territori del mal menor. Cap de les dues solucions és bona. Hem de fer-ho conscients que abstenir-se no és donar suport, hem de fer-ho sabent que l'abstenció només és possible en democràcia quan no hi ha cap alternativa."

L'objectiu de Fernández és consensuar una posició comuna de cara a la investidura de Rajoy. En aquest sentit, després de la reunió amb els electes, la gestora ha fixat finalment per diumenge la reunió del comitè federal que ha de prendre la decisió final sobre la investidura. Serà una decisió presa a l'últim moment, perquè l'endemà, dilluns, començarà la ronda de consultes del rei amb els partits amb representació parlamentària.

Clara majoria d'intervencions a favor de l'abstenció

Durant la reunió dels diputats i senadors han intervingut 17 persones, de les quals només 3 han defensat mantenir el vot negatiu en la investidura: Margarita Robles, Odón Elorza i el diputat per Girona Marc Lamuà, que ha dit que l'abstenció li produeix "urticària". La resta, fins a 14, han expressat la seva preferència per abstenir-se. Segons els relats que n'han transcendit, hi havia moltes més paraules demanades que no han pogut intervenir, i els partidaris d'una opció i de l'altra se n'atribueixen la majoria. Pedro Sánchez no hi ha assistit.

"Conservem el solar"

Fernández s'ha mostrat partidari que el seu partit faci un congrés de "reconstrucció". Ha explicat que els socialistes han de "reconstruir discurs, projecte, idees i lideratges". "L'edifici polític del PSOE està molt danyat, però conservem el solar", ha assegurat el màxim responsable de la gestora.

En la seva intervenció en el plenari del grup parlamentari socialista que s'ha fet al Senat, el president de la gestora ha comparat la situació actual del PSOE amb la que va viure després de la Guerra Civil. Ha dit que llavors el partit estava "dividit i afeblit" per la derrota i per l'exili, però que va ser capaç de convertir-se en un dels "actors fonamentals" de la Transició.

Plantejament "insurreccional" d'ERC i PDECat

Fernández ha descartat la possibilitat que el PSOE pacti amb les forces independentistes davant la "insuportable tensió política i social" que hi ha entre Catalunya i la resta de l'Estat pel procés sobiranista i el plantejament "insurreccional" del Partit Demòcrata Europeu Català i ERC.

Iceta insisteix en el "no", mentre que el PSOE andalús aposta obertament per l'abstenció

En declaracions a "El matí de Catalunya Ràdio", Miquel Iceta ha dit que el PSC no renunciarà a les actes de diputat i ha reiterat el "no" a l'abstenció en la investidura de Rajoy. Mentrestant, el PSOE andalús –la federació socialista més nombrosa, amb vint diputats– aposta obertament per l'abstenció. Tot apunta, doncs, que l'opció abstencionista de Susana Díaz s'acabarà imposant en el comitè federal d'aquest diumenge.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut