Barcelona

La Generalitat xifra en 60.000 els usuaris sense llum i recomana no anar a les segones residències de Girona

Quatre dies després de la nevada encara hi ha 60.000 persones afectades pel tall de subministrament elèctric. Aquesta és la xifra que ha fet pública la Generalitat i que contradiu les dades donades per les companyies elèctriques que rebaixen el nombre d'afectats a només 20.000. Endesa ha assegurat que la majoria d'usuaris disposaran de llum al llarg d'aquest cap de setmana, tot i que els que viuen en urbanitzacions aïllades s'hauran d'esperar fins a la setmana vinent. Per evitar afegir més problemes, Protecció Civil recomana a tothom que tingui segones residències al Gironès, al Baix Empordà i a la Selva, les zones més afectades pels talls de llum, que no hi vagi durant aquest cap de setmana.

Actualitzat
La forta nevada que va caure a gran part del territori català dilluns passat continua arrossegant molts problemes. Quatre dies després, encara hi ha molts municipis gironins que no disposen de llum.

Malgrat que Fecsa-Endesa està treballant per reparar les línies elèctriques afectades i restablir el servei al més aviat possible, una trentena de pobles continuen sense subministrament. La companyia assegura que hi ha 20.000 usuaris afectats, mentre que la Generalitat, basant-se en el cens dels municipis, assegura que aquesta xifra s'eleva als 60.000.

Segons les previsions d'Endesa, la majoria d'abonats recuperaran el servei de llum al llarg d'aquest cap de setmana, tot i que assegura que els que viuen en urbanitzacions més aïllades encara hauran d'esperar fins a la setmana que ve.

Problemes amb la línia telefònica i més efectius pel dispositiu de seguretat

A banda dels problemes de llum, la nevada n'ha provocat molts d'altres. A hores d'ara, una cinquantena de pobles encara no tenen cobertura de telèfon mòbil, i en un centenar més tampoc tenen línia fixa. A més, al llarg de tota aquesta setmana uns 13.000 alumnes no han pogut anar a l'escola.

Mentrestant, el dispositiu especial de seguretat porta a porta ha sumat aquest divendres un centenar més d'efectius entre bombers, mossos, Creu Roja i agents rurals, i en total ja mobilitza uns 300 efectius.

Recomanacions pel cap de setmana

De cara al cap de setmana, Protecció Civil recomana que no es facin desplaçaments a les segones residències dels 33 municipis afectats, especialment a l'Alt i el Baix Empordà, la Selva i el Gironès, per evitar afegir més problemes a la xarxa elèctrica.

El director general de Protecció Civil, Josep Ramon Mora, també demana que tothom que faci servir generadors o brasers a casa prengui totes les mesures de prevenció possibles. De moment, i per donar servei alternatiu, s'han instal·lat 324 generadors elèctrics a la majoria de municipis afectats.

D'atra banda, Interior ha destituït el cap de la comissaria dels Mossos de Figueres per abandonar el seu lloc de treball durant el moment més crític de la nevada.
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut