Llavorsí

La Generalitat vol capturar l'os Goiat i fer-lo fora del Pirineu català

RedaccióActualitzat

El Departament de Territori i Sostenibilitat ha anunciat aquest dissabte que té la voluntat de capturar l'os Goiat i fer-lo fora del territori.

 

 

La proposta l'ha fet a Llavorsí durant una reunió amb els ramaders de l'alt Pirineu. Encara no se sap com es farà, perquè, segons el conseller Damià Calvet, caldrà posar-se d'acord amb les administracions espanyola i francesa, que participen en el programa PirosLIFE, de consolidació de la població d'os bru als Pirineus.

"La voluntat respecte a l'os Goiat és extreure'l del medi. Per poder-ho fer necessitem complir tot un conjunt de mesures tècniques i de mesures administratives, perquè no hem d'oblidar que es tracta d'un animal salvatge, de màxima protecció a nivell europeu ."

El motiu ha estat el convenciment que té un comportament anòmal i una fixació pel bestiar equí. Des de l'abril, hi ha hagut una quinzena d'atacs, sobretot a eugues i poltres.

 

 

El conseller de Territori i Sostenibilitat ha dit que tot plegat s'ha d'emmarcar en una estratègia per afavorir la ramaderia extensiva.

Els ramaders veuen insuficient aquesta mesura. El responsable de les comarques de muntanya d'Unió de Pagesos, Joan Guitart, ha dit que el sector ramader no vol cap os al Pirineu.

"Creiem que un Goiat no fa tres atacs en un dia. Pensem que això s'està focalitzant només en un animal quan aquí n'hi ha més de cinquanta."

Per això han fet concentracions com la de divendres a Castanesa, per mostrar el rebuig a l'os i al llop, i per protestar pels atacs al ramat.

 

 

Calvet no ha volgut concretar com i quan es farà la captura perquè ''ens agradaria que la captura de Goiat no s'estigués radiant minut a minut''. Ha dit que es farà de la mateixa manera que quan es va introduir, que es va fer públic unes hores abans.

ARXIVAT A:
Medi ambient
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut