Barcelona

La Generalitat tancarà l'any amb un deute de gairebé 32.000 milions d'euros

La trobada per ultimar el traspàs de poders entre Mas i Montilla ha servit també per parlar de números. El president sortint, José Montilla, ha entregat un informe de la Conselleria d'Economia sobre la situació financera de la Generalitat, que tancarà aquest any amb un deute de gairebé 32.000 milions d'euros. Si a aquesta xifra hi sumem el deute també dels organismes i entitats que depenen de l'administració catalana, com ara l'Institut Català de Finances, l'endeutament arriba als 40.607 milions d'euros.

Actualitzat
El document presentat per Montilla mostra que l'exercici del 2010 es tanca amb un dèficit entre un 0,7% i un 0,9% per sobre de l'objectiu d'estabilitat pressupostària plantejat a Catalunya. El dèficit se situa entre el 3,1% i el 3,3% del PIB de la comunitat autònoma, que s'ha de comparar amb el 2,4% que va fixar el Consell de Política Fiscal i Financera, format pel govern central i les autonomies.

L'incompliment dels objectius econòmics es deu, segons l'informe, a "un menor volum d'ingressos del que es preveia i una major despesa en salut, motivada en gran part pel retard en l'aplicació de les mesures de contenció acordades pel govern espanyol".

Els números dels últims set anys mostren de primera mà com han empitjorat les finances públiques, sobretot després de l'esclat de la crisi l'any 2008 i l'enfonsament de la recaptació d'impostos. El 2008, el dèficit es va multiplicar per quatre, i va ser el moment de més desfasament dels comptes públics; després, les xifres s'han moderat lleugerament, però no serà fins al 2011 quan, en teoria, aquest decalatge entre ingressos i despeses comenci a moderar-se.

Tot i això, Catalunya ha millorat la seva posició respecte a altres comunitats; era la tercera amb el pitjor dèficit l'any 2003, i ara és la vuitena. Malgrat la millora de la posició i l'objectiu de reduir el dèficit de cara al 2011, les necessitats d'endeutament seran d'uns 6.800 milions d'euros. I això perquè s'ha de refinançar el deute assumit aquest any, com ara l'emissió de bons de la Generalitat, i vencen també altres crèdits contrets a llarg termini en els últims anys. La Conselleria d'Economia deixa un calaix de tresoreria al pròxim govern de prop de 2.000 milions d'euros.
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut