La Generalitat retreu a Gas Natural falta de col·laboració per evitar un cas com el de Reus

La Generalitat retreu a Gas Natural falta de col·laboració per evitar un cas com el de Reus
Barcelona

La Generalitat retreu a Gas Natural falta de col·laboració per evitar un cas com el de Reus

Redacció
Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Engegar/Aturar Silenciar Pujar el volum Disminuir el volum Instruccions per interactuar amb el player
imatge

El cas de la mort de la dona de Reus, dilluns, en un incendi a casa, en una situació de precarietat econòmica, ha fet rebrotar amb força el debat sobre la pobresa energètica a Catalunya i el de la responsabilitat de les elèctriques. Després del creuament d'acusacions dels últims dies, el president Carles Puigdemont ha volgut rebaixar la tensió i ha demanat una reflexió general perquè un cas com aquest no torni a passar.

"Jo crec que avui Catalunya sap què ha passat a Reus. I també crec que Catalunya sap què és el que no ha de passar en endavant. I espero que també ho sàpiguen les companyies responsables, el que no ha de passar en endavant. M'interessa això. Interessa que, d'aquesta crisi, en surti una reflexió, en aquells que se sentin interpel·lats, de quines actituds s'han de corregir per evitar que es tornin a repetir situacions com aquestes. I, hi insisteixo, tothom sap què ha passat a Reus."

Perquè no torni a passar un cas com aquest, el conseller d'Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, ha dit que cal més col·laboració de les elèctriques amb l'administració, a l'hora de firmar convenis per protegir la població més vulnerable i ha explicat que, després de reunir-se 25 cops, no n'han signat cap.

"El que ens diu la llei catalana és que hi ha d'haver uns convenis o acords, la qual cosa exigeix voluntarietat, entre les empreses i el govern de la Generalitat, per fer dues coses: reduir notablement el cost del deute, condonar-lo i donar ajuts. I això és el que estem treballant; ho hem aconseguit amb les empreses de l'aigua, i amb les empreses d'energia elèctrica, no. Ens hem reunit 25 vegades."

El conseller també ha recordat que la llei de pobresa energètica obliga a no fer cap tall unilateral i que els protocols es van aprovar el 2015.  En aquest sentit, ha dit que la llei és clara i s'ha de complir.

"No totes les lleis tenen reglament, però, si la llei és clara, és clara i s'ha de complir. Els protocols existeixen. El que la ciutadania ens demana és que solucionem els problemes."

En la mateixa línia, Baiget ha demanat parlar amb Gas Natural per dir-li que compleixi la llei. En qualsevol cas, espera que la companyia presenti les al·legacions per obrir l'expedient sancionador .

"Jo he demanat de parlar amb Gas Natural per dir-li que compleixi el punt tercer de la llei. (...) El que espero de Gas Natural són les al·legacions per obrir l'expedient sancionador. Quan la llei és tan clara, no cal reglament."

Gas Natural Fenosa, per la seva banda, ha respost a l'allau de crítiques ordenant que se suspenguin tots els talls de llum, però només a Reus, i com a precaució temporal. I han comparegut públicament per primer cop, interpretant que la llei de pobresa energètica no és aplicable, perquè la Generalitat no ha desenvolupat el reglament que ha de definir el protocol de comunicació entre ajuntaments i companyies i, per tant, no estan obligats a comunicar amb antelació els talls de subministrament.

NOTÍCIES RELACIONADES

VÍDEOS RELACIONATS