El claustre a la finca Mas del Vent de Palamós. (Foto: ACN)
El claustre a la finca Mas del Vent de Palamós. (Foto: ACN)
Barcelona

La Generalitat protegeix el claustre de Palamós mentre se'n tramita la declaració de bé cultural d'interès nacional

La Generalitat ha decretat la protecció del claustre d'estil romànic que hi ha en una finca privada de Palamós per evitar que s'hi actuï mentre se segueix el procés per declarar-lo bé cultural d'interès nacional. Paral·lelament, es fa un segon estudi que ha de concretar l'origen i l'autenticitat del monument.

RedaccióActualitzat

La Generalitat ha decidit "blindar" el claustre d'estil romànic que hi ha en una finca privada de Palamós. El "Diari Oficial de la Generalitat" ha publicat una resolució de protecció per evitar que s'hi actuï mentre se segueix el procés per declarar-lo bé cultural d'interès nacional. Paral·lelament, es fa un segon estudi que ha de concretar l'origen i l'autenticitat del monument.

El director general de Patrimoni, Joan Pluma, ha assegurat que es tracta de la decisió "més raonable" un cop vist que "no hi ha figures de protecció de caràcter local" i per tal que les recerques que hi ha en marxa es puguin dur a terme. I és que el Departament de Cultura ha iniciat els tràmits per declarar el claustre bé cultural d'interès nacional després d'haver proposat, sense èxit, a l'Ajuntament de Palamós que fes els tràmits per declarar-lo bé d'interès local.

Cultura ha notificat als propietaris del monument i a l'Ajuntament de Palamós la decisió i ara s'obrirà un període d'informació pública durant el qual s'hi podran presentar al·legacions. La nova consideració d'aquest conjunt arquitectònic comportarà la prohibició de parcel·lació, edificació o enderroc a la zona afectada, encara que la Generalitat podrà autoritzar la realització d'obres que no perjudiquin els valors culturals del bé.

L'existència d'aquest claustre, situat en una finca privada que es coneix amb el nom de Mas del Vent, va sortir a la llum el juny de l'any passat, i els experts encara no s'han posat d'acord sobre el seu origen. Mentre que n'hi ha que consideren que és autèntic, del segle XII, d'altres creuen que és una rèplica, construïda a finals del XIX o principis del XX, en part, amb pedres originals.

 

Anar al contingut