Barcelona

La Generalitat presenta el nou impost sobre els pisos buits de la banca per estimular el lloguer

La Generalitat presenta el nou impost sobre els pisos buits que afectarà aquells habitatges propietat d'entitats financeres que faci almenys dos anys que estan buits i siguin en un municipi on hi hagi una demanda acreditada de vivenda.

RedaccióActualitzat

La Generalitat preveu recaptar entre 8 i 25 milions d'euros amb un nou impost sobre els pisos buits propietat dels bancs. Fins a uns 21.000 habitatges poden quedar afectats per aquest nou impost. La prestació afectarà aquells pisos propietat d'entitats financeres que faci almenys dos anys que estan buits i estiguin situats en algun dels 70 municipis on la Generalitat ha detectat que hi ha una demanda acreditada de vivenda. Es preveu que el Parlament tramiti l'impost a partir del juliol.

Si el banc té fins a 120 habitatges desocupats l'impost seria de 500 euros per vivenda buida. Si n'és propietari, d'entre 120 i 600, pagaria 825 euros per pis, un impost que es duplicaria fins a 1.650 euros per vivenda buida si l'entitat té més de 600 habitatges sense ocupar.

L'avantprojecte de llei de l'impost sobre els habitatges buits té l'objectiu de fomentar la sortida al mercat de lloguer dels pisos buits a un preu assequible. La Generalitat també ha avançat que la recaptació es destinarà a polítiques d'habitatge.

Bonificacions pels bancs

El caràcter extrafiscal de l'impost es reforça amb l'establiment d'una bonificació progressiva. Si el titular dels pisos destina part del seu catàleg d'habitatges a lloguer assequible pot gaudir d'una bonificació variable, que arribaria al 100% si destina un volum d'habitatges que superi dues vegades el nombre de pisos buits subjectes a l'impost.

L'avantprojecte de llei s'aprovarà després del tràmit d'informació pública, tràmit d'audiència i CTESC, i està previst que iniciï la seva tramitació al Parlament de Catalunya al mes de juliol.

L'excedent de pisos buits, segons dades de l'Agència de l'Habitatge de Catalunya, és de 80.000 habitatges nous pendents de comercialitzar i gairebé 450.000 pisos buits.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut