Barcelona

La Generalitat prepara mesures per reduir l'ús de bosses de plàstic al comerç

Catalunya gasta 10 milions de bosses de plàstic només el cap de setmana. Per això la Generalitat ultima un acord amb els comerços d'alimentació per reduir-ne l'ús. Ja hi ha molts països com Alemanya, Anglaterra o Dinamarca que fa temps que estan fent esforços per reduir l'ús de les bosses de plàstic, però és en l'àmbit local on més es nota que augmenta aquesta conscienciació.

Actualitzat

L'Agència de Residus de Catalunya vol impulsar el Pacte per la Bossa, un acord amb les grans distribuïdores catalanes per incentivar l'ús d'una bossa reutilitzable semblant a aquesta, que ja s'ha distribuït gratuïtament en algunes campanyes. Amb això vol arribar a una reducció del 30% de les bosses el 2009 i del 50% el 2012. Però, sobretot, es tracta de ser coherents amb els comportaments.

Cada cop sorgeixen més inciatives per substituir les bosses convencionals. Per exemple, comprant les reutilitzables d'aquesta gran superfície, el mateix centre s'encarrega de reciclar-les quan estan deteriorades i substituir-les al client. Encara són una minoria, però a poc a poc la idea va guanyant adeptes.

La Fundació per a la Prevenció de Residus considera que aquestes accions individuals són insuficients i reclamen que s'imposi una taxa seguint el model d'Irlanda, on s'ha reduït un 94% l'ús de les bosses des de la implantació de l'impost.

Cada any, al món s'utilitzen 1,2 bilions de bosses de plàstic, que signifiquen 300 bosses per cada adult. Bosses que abans de llençar-les i provocar desastres ecològics són utilitzades per terme mitjà durant només uns 12 minuts.


Anar al contingut