El conseller d'Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, durant una compareixença al Parlament de Catalunya.
El conseller d'Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell.
Barcelona

La Generalitat paga els seus proveïdors a 39 dies de mitjana

Segons un decret del govern espanyol, el període mitjà de pagament als proveïdors no pot superar els 30 dies

Actualitzat
El Departament d'Economia de la Generalitat ha calculat el termini de pagament a proveïdors en 39,42 dies, a dia 30 de setembre. Aquesta xifra sorgeix perquè el Ministeri d'Hisenda i Administracions Públiques ha establert que, a partir d'aquest novembre, les administracions públiques estan obligades a calcular i publicar mensualment el nombre de dies que transcorren fins que fan els pagaments als seus proveïdors.

A Catalunya, el sector més morós és el de l'educació, on el retard en el pagament de factures arriba als 57,35 dies, mentre que als serveis socials és de 6,41, segons l'indicador de "període mitjà de pagament a proveïdors" (PMP) que mesura el temps del pagament del deute comercial de les comunitats autònomes, fixat al Reial Decret 635/2014, de 25 de juliol. En l'àmbit de la sanitat és de 41,81 dies i en els sectors restants, de 39,42.

Per la seva banda, el govern de la Generalitat s'ha compromès a realitzar els pagaments pendents i ha denunciat que les seves decisions en matèria financera "estan àmpliament limitades per les exigències imposades des de l'Estat".

Cal recordar que el decret del govern espanyol estableix que el període mitjà de pagament als proveïdors no pot superar els 30 dies i que, si una administració l'incompleix durant dos mesos consecutius, l'Estat pot retenir-li recursos del sistema de finançament, amb la intenció de pagar directament els seus proveïdors.

Les administracions que es veuen involucrades en aquesta nova mesura són l'administració de la Generalitat (departaments), el Servei Català de la Salut, l'ICS i l'ICASS, les entitats autònomes administratives i les entitats del sector públic.

Anar al contingut