Mariano Rajoy i Artur Mas, en una imatge d'arxiu
Mariano Rajoy i Artur Mas, junts, en una imatge d'arxiu
Barcelona

La Generalitat negocia que Mas intervingui en el Fòrum Econòmic del Mediterrani Occidental, on participa Rajoy

El govern negocia la presència de Mas en el Fòrum Econòmic del Mediterrani Occidental, on participa Rajoy. L'Estat s'hi nega d'entrada perquè diu que no li correspon. El conseller Homs n'ha de parlar amb el ministre d'Exteriors, García-Margallo.

RedaccióActualitzat

La imatge pública és un nou terreny de joc per a les desavinences entre Catalunya i Espanya. Després de la plantada de dijous del president Artur Mas en un acte de Foment del Treball, la Generalitat i l'Estat topen ara pel Fòrum Econòmic del Mediterrani Occidental.

La trobada és dimecres i el govern espanyol considera que al president de la Generlitat no li correspon intervenir-hi. L'executiu ho té tan clar que fins i tot el seu president, Mariano Rajoy, ho ha fet explícit aquesta matinada de diumenge a la Cimera Llatinoamericana. Diu Rajoy que ni té sentit ni li preocupa pensar en una altra cosa que no sigui ser a Barcelona per la "reunió d'estats nacionals del Mediterrani".

La Generalitat no es dóna per vençuda. Segons fonts oficials, el govern català està fent gestions amb els organitzadors perquè Artur Mas intervingui en aquesta reunió. L'Agència Catalana de Notícies assegura, citant fonts del govern, que l'objectiu és que Mas pugui fer una salutació en aquesta reunió de ministres d'Afers Exteriors de cinc països europeus i cinc d'africans, "com se sol fer en aquests casos".

Les declaracions del president del govern espanyol, Mariano Rajoy, des de Panamà han causat sorpresa. El govern recorda que en altres ocasions no hi ha hagut cap problema i posa d'exemple un acte similar a les Balears on va intervenir el president José Ramón Bauzà. Pel portaveu de Convergència i Unió al Parlament, Jordi Turull, aquest gest i el de Foment de Treball s'emmarquen en una estratègia per menystenir les institucions catalanes.

Aquest dilluns està previst que el conseller de la Presidència, Francesc Homs, i el ministre d'Exteriors, José Manuel García-Margallo, abordin aquesta qüestió telefònicament.

Dimecres al Palau de Pedralbes se celebrarà el Forum Econòmic del Mediterrani Occidental, organitzat pel grup Diàleg 5+5, amb la presència dels ministres d'Exteriors de deu països, cinc de cada llera del Mediterrani.

Anar al contingut