Un pacient, intervingut en un quiròfan
Un pacient, intervingut en un quiròfan
Barcelona

La Generalitat intenta evitar que quatre hospitals concertats no paguin la nòmina de juliol

La Generalitat està treballant perquè el Servei Català de la Salut (CatSatut) pugui fer efectiu aquest mes el pagament als hospitals concertats i evitar que quatre centres amb serioses dificultats de tresoreria no puguin pagar les nòmines.

RedaccióActualitzat
Davant la urgent falta de liquiditat, el govern busca diners on pot per pagar els centres de salut i de serveis socials concertats, que inclouen hospitals o residències d'avis.

L'impagament deixa a l'aire les nòmines de més de 100.000 treballadors i podria afectar els serveis. Ho diu Laia Grabulosa, de la Confederació del tercer sector.

La situació és especialment crítica en dos hospitals concertats. 600 treballadors de dos hospitals no cobraran el sou a finals d'aquest mes, si el govern no aporta la quantitat necessària per pagar les nòmines. A més, uns 3.500 treballadors de dos hospitals més podrien cobrar només una part de la nòmina, segons el Consorci de la Salut i Social de Catalunya (CSC).

345 milions en una setmana

Segons fonts del Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC), una de les grans patronals de centres concertats, els hospitals, no podran pagar les nòmines si, abans del dia 31, el CatSalut no abona els 345 milions d'euros amb els quals cada mes finança l'assistència concertada.

El govern, el Servei Català de la Salut i els hospitals busquen solucions contra rellotge per poder abonar els salaris dels seus treballadors. Les pòlisses de crèdit podrien ser una sortida.

Des del CSC, que sondeja els hospitals concertats amb el compromís de no difondre noms ni dades financeres, s'assegura que els centres sanitaris han fet "gestions a la desesperada" per poder pagar les nòmines a final de mes a costa de sacrificar el pagament de proveïdors, l'IRPF o les quotes a la Seguretat Social.

El conseller d'economia, Andreu Mas-Colell, assegura que el que no perilla de moment són les nòmines que depenen directament de la Generalitat.

En el cas que es repeteixi el mateix escenari el mes d'agost, seran molts més els centres que no podran pagar nòmines, adverteixen des del CSC.




Anar al contingut