Barcelona

La Generalitat incrementarà els ajuts de la llei de dependència per complir els calendaris

El Departament d'Acció Social i Ciutadania només ha pogut avaluar un 80% de les 50.300 sol·licituds que han rebut des que va entrar en vigor la llei de dependència, i només s'han pogut elaborar 808 Programes Individuals d'Atenció (PIA). Per això la Generalitat destinarà 9 milions d'euros a un pla de suport als ens locals que ajudi a agilitar els tràmits.

Actualitzat
La consellera Carme Capdevila ha fet balanç de l'aplicació de la llei de dependència. Segons ha admès Capdevila, dos de cada deu sol·licituds s'han valorat fora del termini previst per la llei. Per això la Generalitat veu prioritari agilitar el procés, dins dels temps establerts, i destinarà tres milions d'euros addicionals als ajuntaments i consells comarcals. Aquesta nova partida se suma als nou milions d'euros que el Departament va destinar inicialment als ens locals per contractar els equips bàsics d'atenció primària encarregats d'elaborar els Programes Individuals d'Atenció (PIA), que són les propostes de prestacions que s'ofereixen a cada sol·licitant. Amb aquesta injecció, Carme Capdevila confia que "en tres o quatre mesos hàgim netejat les llistes d'espera i ens posem dins dels terminis que prescriu la mateixa llei".

Més de 50.000 sol·licituds
Des de l'entrada en vigor d'aquesta llei, s'han presentat 50.300 peticions. De les més de 34.000 que ja s'han valorat, 26.561 corresponen a grans dependents (grau III), mentre que 4.446 han estat reconegudes com de grau II i 1.466 de grau I. La resta, unes 1.400 persones, no han estat considerades dependents. Per als 808 catalans que ja reben prestacions, s'hi ha destinat uns 3,8 milions d'euros, en forma d'ajudes per a les persones que cuiden els seus familiars, l'oferiment de places de residència i centres de dia i el servei d'ajuda a domicili.

La majoria de les valoracions s'han fet a les comarques de Barcelona (14.232), seguides de Barcelona ciutat (5.916), Girona (3.296), Lleida (2.446) i les Terres de l'Ebre (1.322).
Anar al contingut