La presentació pública del projecte "Cercles", que s'ha fet aquest dimarts a Barcelona. (Foto: ACN)
La presentació pública del projecte "Cercles", que s'ha fet aquest dimarts a Barcelona. (Foto: ACN)
Barcelona

La Generalitat impulsa un programa de voluntariat per ajudar a rehabilitar els delinqüents sexuals

La Generalitat impulsa el programa pilot "Cercles" per ajudar a rehabilitar els delinqüents sexuals a través de la col·laboració de diversos voluntaris. Un projecte similar ja funciona amb èxit al Canadà i alguns països europeus.

RedaccióActualitzat

El Departament de Justícia de la Generalitat ha engegat un programa pilot per ajudar a rehabilitar els delinqüents sexuals a través de la col·laboració de diversos voluntaris. Els agressors sexuals que participen en el programa "Cercles" es troben setmanalment amb un grup de voluntaris que els acompanyen per ajudar-los a retornar a la vida quotidiana i no reincidir.

De moment, a Catalunya funcionen tres cercles amb tres delinqüents i s'espera que, si funciona correctament, es pugui ampliar en el futur a una vintena de possibles candidats.

Voluntat de reintegració

Dels aproximadament 600 presos per delictes sexuals que hi ha a Catalunya, n'hi ha poc menys de 90 que estan en tercer grau penitenciari. Cada any en surten uns 90 en llibertat i més del 80% no torna a delinquir. Una vintena d'aquests interns en semillibertat ha realitzat el programa voluntari d'agressors sexuals. Tenen un risc moderat o alt de reincidència, tot i que estan en un moment positiu de la seva reinserció.

Per poder participar als "Cercles" han d'haver admès els crims i tenir voluntat de reintegració i saben que el fet d'acollir-se al programa no els reportarà cap benefici penitenciari. D'altra banda, els voluntaris són de diverses edats, formació i perfil i no són experts en la matèria, sinó que són "persones normals" que ajudaran els interns a tornar a la vida quotidiana.

"Suport sense secrets"

Al principi, els voluntaris fan una reunió setmanal amb el delinqüent i amb un coordinador professional que treballa per a Justícia. A més d'oferir suport, li fan un control social de la seva adaptació a la vida en llibertat perquè es mantingui allunyat de situacions de risc de reincidència. A mesura que passa el temps, el coordinador té menys presència i les reunions amb els voluntaris passen a ser quinzenals. Les setmanes que no hi ha reunió s'organitza una sortida amb un o dos dels voluntaris, segons la seva disponibilitat horària.

En aquestes trobades, es practica el que s'anomena "suport sense secrets", o sigui que el penat es compromet a ser sincer explicant les seves vivències passades, però també les actuals, amb les seves pors i els aspectes més importants de la seva vida diària, com els recursos econòmics, activitats, relacions o temps lliure. Els voluntaris, mentrestant, es comprometen a ajudar-lo emocionalment i en la recerca de feina i habitatge, entre altres aspectes.

Reducció de la reincidència

El projecte preveu que cada un d'aquests cercles duri aproximadament un any i mig, però fins al cap de cinc anys no es pot assegurar que el pres no reincidirà. A més, el departament no vol expandir massa ràpid el programa perquè no vol perdre el control directe de qualitat i vol avaluar-ne els efectes. De fet, a Anglaterra i Gal·les només hi ha 90 cercles i a Holanda 30, tot i la gran diferència de població i els anys d'experiència

En estudis realitzats al Canadà, s'ha comprovat que la reincidència es reduïa entre un 70 i un 80%. A Catalunya, un estudi evidencia que els presos per delictes sexuals que no han seguit cap tractament dins de la presó tenen una probabilitat de reincidir en un 18% dels casos, mentre que els que sí que n'han seguit és d'un 4%.

Anar al contingut