Ancians en un centre concertat d'atenció a la gent gran.
Els centres concertats cobraran el que se'ls deu del juliol abans del gener.
Barcelona

La Generalitat espera 560 milions de l'Estat per pagar el concert a sanitat, educació i entitats socials

La Generalitat ha aturat el pagament dels concerts de sanitat, educació i entitats socials a l'espera de cobrar 560 milions procedents del fons de liquiditat. Els diners podrien arribar aviat. Els farmacèutics també estan a l'espera.

RedaccióActualitzat
Les dificultats financeres de la Generalitat han obligat a ajornar de nou els pagaments dels concerts. Com ja va passar el juliol, les transferències del que es coneix com a despesa corrent que afecta concretament farmàcies, sanitat, entitats socials i escoles concertades, s'han hagut d'aturar.

Aquest cop, però, sembla que la qüestió és cosa de dies, o d'hores. El govern català ha fet aquest pas a l'espera de rebre 560 milions d'euros del Fons de Liquiditat Autonòmic. Preveia ingressar-los el dia 1 d'octubre, però el govern espanyol encara no els ha fet arribar. Tot apunta que podrien arribar entre aquest cap de setmana i dimarts, segons diverses fonts.

Fonts del Ministeri d'Hisenda han explicat a Catalunya Ràdio que els 560 milions començaran a arribar aquest cap de setmana. Altres fonts apunten que haurà d'esperar a dimarts. La transferència arriba esprés que divendres la Generalitat va firmar la sol·licitud de préstec amb l'ICO. De fet, el govern espanyol assegura que no ha enviat els diners abans perquè no s'havia formalitzat el crèdit.

Pagaments pendents

Les escoles, els centres sanitaris i les entitats socials que ofereixen serveis concertats per la Generalitat reclamen més suport del govern. Avisen que dels pagament en depèn la nòmina d'alguns treballadors i també el servei que donen. Recorden que majoritàriament són entitats petites que no tenen mecanismes per aconseguir crèdit. El mes de juliol ja no van cobrar i molts treballadors, especialment de residències d'avis i de menors tutelats, es van quedar sense sou.

En el cas del sector farmacèutic, el govern català ha de pagar al conjunt de farmàcies catalanes 99 milions d'euros. Una xifra que correspon a tota la despesa farmacèutica del mes de juliol. El president del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona, Jordi Dalmases, adverteix de l'elevat grau de neguit existent al sector i recorda que han tingut molta comprensió amb la situació financera de la Generalitat.

Els diners del Fons de Liquiditat

Aquests 560 milions formen part del paquet de 5.023 milions que la Generalitat ha sol·licitat al govern espanyol en el Fons de Liquiditat Autonòmic. Els endarreriments en aquests pagaments estan posant en una situació molt delicada les farmàcies, les entitats socials i els hospitals i també les escoles concertades que en depenen.

A principis de mes, la Generalitat ja va rebre 400 milions del fons, els que necessitava per afrontar venciments de deute.

En total, són cinc les autonomies que han demanat formalment el rescat. L'última, Canàries. Catalunya és la primera que rep diners del fons de liquiditat.
Anar al contingut