Artur Mas en una imatge d'arxiu
Artur Mas en una imatge d'arxiu
Barcelona

La Generalitat es planta i no pagarà el pla d'estalvi energètic que desplega el govern espanyol

La Generalitat s'ha plantat. El govern català no pensa pagar cap mesura d'estalvi energètic proposada pel govern espanyol si Madrid no els ho consulta. Ho ha dit el president de la Generalitat des de Brussel·les. Les propostes del govern central van des d'estalviar en il·luminació de carreteres, carrers i edificis públics fins al fet que les comunitats autònomes ajudin a pagar la substitució dels pneumàtics de 60.00 vehicles.

Actualitzat
Posar uns pneumàtics nous i més eficients al cotxe pot fer-nos estalviar un quart de litre de gasolina cada 100 quilòmetres. Basant-se en aquesta estimació i amb l'objectiu de reduir el consum de carburant, el govern central té previst aprovar una campanya perquè 60.000 cotxes canviïn les rodes. La mesura, novament, l'haurien de cofinançar les comunitats autònomes, i Catalunya, de moment, diu que no. No als pneumàtics, no a rebaixar un 5% els bitllets de la Renfe i no a d'altres mesures previstes també pel govern central com un Pla Renove d'electrodomèstics que haurien de pagar les comunitats, aquelles -diu la Generalitat- a qui es persegueix contínuament perquè redueixin el dèficit.

Mas: "La Generalitat no pagarà les decisions que pren Madrid sense consultar"

El president de la Generalitat de Catalunya, Artur Mas, ha dit a Brussel·les que el seu govern "no pagarà les decisions que es prenen a Madrid sense consultar" i que afecten competències pròpies. El president català ha posat en dubte l'eficàcia de les mesures anunciades pel govern central per a l'estalvi energètic, com les bombetes de baix consum, els pneumàtics de rodament o el nou límit de velocitat de 110 km/h i ha destacat que no hagi tingut en compte les comunitats autònomes a l'hora de prendre aquestes decisions.

"Aquesta història que a Madrid es decideix i nosaltres paguem, quan a sobre ens demanen que retallem el pressupost autonòmic, no quadra", ha explicat Mas a la premsa en la seva primera visita a la capital belga des que va assumir el càrrec. "Volen prendre decisions d'estalvi energètic?, que ens les consultin i llavors decidirem", ha apuntat el president, que ha retret al govern espanyol que adopti mesures de manera unilateral sobre competències que afecten les comunitats autònomes.

Anar al contingut