Navata

La Generalitat es personarà com a acusació particular per demanar responsabilitats en els incendis intencionats

La Generalitat exercirà l'acusació particular en les diligències que s'obrin pels incendis intencionats que han afectat l'Alt Empordà, on dimecres a la tarda es va originar un nou foc, aquesta vegada al municipi de Darnius, que ha cremat unes tres hectàrees de massa forestal i que ja està extingit. El conseller de Medi Ambient, Francesc Baltasar, s'ha reunit amb els alcaldes afectats per l'incendi que es va originar a Navata per tal d'explicar-los les actuacions que es realitzaran en el territori afectat i els plans d'ajuda previstos.

Actualitzat

El conseller Baltasar ha dit que el patrimoni natural i forestal és "de tothom", per la qual cosa correspon a la Generalitat sortir en defensa dels interessos de la ciutadania i emprendre, si cal, accions legals contra les persones que puguin tenir alguna implicació en l'origen dels focs a fi de reclamar responsabilitats civils.

"En defensa de tots, el govern de Catalunya ha de sumar esforços, i si l'efectivitat recomana que siguem part en la causa, evidentment ho serem", ha manifestat Baltasar, que ha subratllat que si es descobreix que els incendis han estat intencionats, es prendran "absolutament totes les mesures que siguin més efectives des del punt de vista judicial".

El titular de Medi Ambient ha recordat que de moment l'únic foc on sembla que hi ha hagut una clara "intencionalitat criminal" és el de Ventalló, que va arrasar unes mil hectàrees, mentre que en els altres "no hi ha prou dades per afirmar-ho", encara que no es descarta que algun altre fos provocat.

La investigació

Mentrestant, els Mossos d'Esquadra i el cos d'Agents Rurals continuen investigant les causes de la desena d'incendis que s'han declarat en l'última setmana en aquesta comarca gironina i que, després d'arrasar unes 2.000 hectàrees de massa forestal i vegetal, ja estan extingits, controlats o estabilitzats.

La policia autonòmica continua fent controls aleatoris a les carreteres de l'Alt Empordà, identificant els conductors i registrant l'interior dels vehicles, a la recerca de proves que permetin aportar informació sobre l'origen dels incendis.

Segons fonts de la investigació, l'objectiu de la policia és tenir controlats els vehicles que fugen de la zona de l'incendi, així com les persones amb antecedents de piròmans que ja havien actuat a Catalunya.

L'estat dels incendis

L'Alt Empordà ja pot donar per extingits tots els focs que han afectat la comarca des de dijous passat. Els incendis on encara treballaven algunes dotacions de bombers, els de Ventalló, Navata i Maçanet de Cabrenys, s'han donat per extingits aquesta nit. Els altres incendis que van cremar a l'Alt Empordà són els de Palau de Santa Eulàlia, Campmany i Cistella, que ja es van donar per extingits dimarts.

Després d'una setmana de cremar, els diversos focs han arrasat gairebé 2.000 hectàrees a l'Alt Empordà.

Anar al contingut