La filla i el nét de Casals, en el moment de recollir la Medalla d'Or de la Generalitat
La filla i el nét de Casals, en el moment de recollir la Medalla d'Or de la Generalitat
Barcelona

La Generalitat entrega la Medalla d'Or a títol pòstum a Muriel Casals

Carles Puigdemont ha lliurat a la filla i el nét de Casals la medalla d'Or

Actualitzat

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha entregat aquest dijous al vespre la Medalla d'Or de la Generalitat, a títol pòstum, a Muriel Casals. Casals va morir el 14 de febrer com a conseqüència de les ferides que va patir en un accident amb una bicicleta. En el moment de la mort, era diputada al Parlament de Catalunya per Junts pel Sí.

L'acte de lliurament s'ha fet al Saló Sant Jordi del Palau de la Generalitat i ha començat amb la glossa que l'exconseller Andreu Mas-Colell ha fet de l'expresidenta d'Òmnium Cultural, una de les cares més visibles de l'impuls de l'independentisme. Durant l'acte, s'ha projectat aquest vídeo per homenatjar-la:




 

La cerimònia ha reconegut la seva "sòlida trajectòria en el camp docent, cultural i polític" i en "defensa de la llengua i les llibertats de Catalunya". La part més emotiva de l'acte s'ha produït durant la projecció d'unes imatges de Muriel Casals al llarg de la seva vida. El nét i la filla de Casals han estat els encarregats de recollir la Medalla d'Or. La seva filla, Laia Gasch en nom de la família, ha agraït la medalla i l'ha dedicada als joves i als artistes.

Gasch ha compartit la medalla amb els tres darrers presidents d'Òmnium (el predecessor de Casals, Jordi Porta, i els dos que l'han succeït, Quim Torra i Jordi Cuixart), així com amb l'equip i la junta de l'entitat.

Puigdemont promet ser "fidel al compromís" sobiranista

En la seva intervenció, Puigdemont ha assegurat que serà "fidel al compromís" en defensa del procés sobiranista que Muriel Casals "va representar com ningú". El president de la Generalitat ha agraït que l'expresidenta d'Òmnium l'ajudés a "sostenir des de la primera línia" la seva pròpia presidència, durant les negociacions del mes de gener que van culminar amb la investidura de Puigdemont. 

Puigdemont ha destacat la trajectòria cultural, cívica i política de Casals i l'ha definit com a "acadèmica, activista, política, lluitadora, serena, pacient i amable":

 

"Hem recorregut junts un tram de la nostra vida, hem treballat junts colze a colze per fer un futur de llibertat per als nostres fills i néts"

 

El president de la Generalitat ha reconegut que el buit que va deixar Casals "costa d'omplir", però ha assegurat que des del primer dia "són molts els que continuen la feina i la vida exactament igual com les hauria volgudes i les hauria lluitat i les hauria exigit la Muriel".

Per la seva banda, la filla de Casals, Laia Gasch, ha destacat que la societat catalana segueix el camí de la seva mare:

"La Muriel va marcar el camí i ens deixa la seva llum, nítida i blanca. La seguim"

Anar al contingut