Un imprès de l'impost de successions i donacions
Un imprès de l'impost de successions i donacions
Barcelona

La Generalitat diu ara que no suprimirà totalment l'impost de successions, sinó que el mantindrà a partir del tercer grau

La Generalitat està preparant la reforma de l'impost de successions, ja anunciada fa setmanes. Ara, però, el govern ha declarat que l'impost no s'eliminarà totalment -com s'havia avançat tot just fa una setmana-, sinó que en quedaran exempts de pagament únicament els parents de primer i segon grau de consanguinitat que heretin. La resta de trams -a partir del tercer- continuaran tributant, cosa que permetrà a la Generalitat continuar recaptant 120 milions d'euros anuals, segons ha avançat el secretari del govern, Germà Gordó, en una entrevista a Europa Press.

Actualitzat
El govern eliminarà abans de les eleccions municipals aquesta figura impositiva en les herències entre cònjuges o entre pares i fills -primer grau- i entre germans o entre avis i néts -segon grau-. En canvi, es mantindrà el tribut a partir del tercer grau, és a dir, entre oncles i nebots, i d'aquí endavant, per exemple entre cosins -quart grau- o quan no hi hagi cap tipus de parentesc. "L'impost no desapareix. El que desapareix són determinats trams", ha explicat el secretari del govern.

Actualment, la Generalitat recapta 250 milions d'euros l'any per aquest impost, del qual té competència exclusiva. El minvament previst de 130 milions es compensarà mitjançant una "millor gestió" dels recursos públics, motiu pel qual es tracta d'una xifra perfectament assumible per a les arques públiques, segons Gordó.

Davant les acusacions dels tres partits d'esquerres, que s'oposen frontalment als plans del govern sobre successions, Gordó els ha recordat que ells ja van rebaixar substancialment aquest tribut en plena crisi econòmica.

Gordó ha afirmat que, abans de la modificació legislativa impulsada el 2009 per PSC, ERC i ICV-EUiA, la Generalitat recaptava en concepte de successions uns 800 milions aproximadament, i amb la reforma del tripartit, la xifra es va situar en 250 milions, 550 milions menys. "L'únic que fem és tancar aquest procés de reducció" que va impulsar l'esquerra, i que, segons ha recordat Gordó, era un dels principals punts del programa electoral de CiU, que ha estat el que van abonar els catalans de manera majoritària a les eleccions autonòmiques.

Segons Gordó, amb aquests canvis s'aconseguirà atreure la fuga de capitals de Catalunya cap a altres autonomies que havien suprimit aquest tribut, sobretot governades pel PP.

En la mateixa entrevista, el secretari de govern també ha anunciat que no hi haurà cap tipus de canvi en l'impost de donacions.
Anar al contingut