Barcelona

La Generalitat, disposada a fer pagar les bosses de plàstic per reduir-ne el consum

El govern català està disposat a aplicar una taxa a les bosses de plàstic per reduir-ne el consum, que a l'estat espanyol és massiu. Només el cap de setmana, les grans superfícies catalanes en reparteixen 10 milions. Abans de passar a l'acció, la Generalitat es reunirà aquesta setmana amb les empreses distribuïdores, amb la "prioritat" d'arribar a "acords voluntaris" que permetin rebaixar l'ús de les bosses. Només si no hi ha acord es procedirà a gravar aquests contenidors d'ús habitual. La Fundació Catalana de Prevenció de Residus ja ha demanat "valentia" a l'administració i ha defensat que els consumidors hagin de pagar 20 cèntims per bossa.

Actualitzat
La Generalitat buscarà l'acord amb el sector comercial per complir l'objectiu europeu de reduir un 30% la generació de bosses de plàstic el 2009. La gerent de l'Agència Catalana de Residus, Genoveva Català, ha afirmat que volen "que el sector de la distribució gran i petita es comprometi a arribar a aquest llindar".

Segons Català, si finalment s'aplica un impost a les bosses, encara s'haurà de decidir si el preu recaurà en els consumidors, "que seria com un IVA", o els distribuidors. Català ha negat que la mesura tingui un afany recaptatori i ha defensat que els diners es destinarien "a mesures de prevenció i minimització" de la generació de bosses.

La Fundació Catalana de Prevenció de Residus és partidària d'aplicar "com més aviat millor" el cànon a les bosses, perquè "és la millor manera de desincentivar-ne el consum". La responsable de l'entitat, Rosa Garcia, ha manifestat que no volen "castigar el consumidor, sinó desincentivar-lo de gastar bosses o, com a mínim, que n'agafi menys".
Anar al contingut