Barcelona

La Generalitat deixa de recaptar 1.140 milions d'euros en impostos el 2007 per la crisi immobiliària

La caiguda en el nombre d'operacions de compravenda de pisos al llarg del 2007 ha afectat les arques de la Generalitat. El conseller d'Economia, Antoni Castells, ha xifrat les pèrdues en 1.141 milions d'euros, un 5,6% menys del que el govern tenia previst ingressar. La davallada s'atribueix a la crisi immobiliària, que ha fet que la recaptació dels impostos vinculats a aquest sector hagin disminuït considerablement. El fenomen és general a tot l'Estat, però a Catalunya ha començat sis mesos abans.

Actualitzat
No es venen pisos i això no només afecta aquest sector econòmic sinó també la Generalitat. Ho ha reconegut el conseller Castells en la presentació de la liquidació de la recaptació d'ingressos corresponent al 2007. Castells ha explicat que s'ha ingressat un 5,6% menys del previst per l'aturada del sector immobiliari, xifra que ha representat 1.141 milions d'euros.

En total, les arques del govern s'han engreixat el 2007 amb 19.123 milions d'euros. "L'evolució ha estat pitjor del que esperàvem, en especial per la marxa dels impostos lligats a l'activitat immobiliària", especialment l'impost de transmissions patrimonials i actes jurídics documentats, pels quals s'ha ingressat un 28% menys del previst i un 16% menys que el 2006.

Castells ha afegit que "l'impacte s'ha donat a totes les comunitats autònomes però a Catalunya s'ha anticipat i ha estat més agut". En concret, el conseller considera que la desacceleració del sector ha començat sis mesos abans a Catalunya, i ha explicat que el govern ja va prendre mesures a mitjans d'any. "A la meitat de l'any, veient la marxa del sector, vam prendre mesures per tallar les despeses i gràcies a això no tot l'import dels 1.141 milions d'euros impactarà en un augment del dèficit".

Les dades, segons Castells, confirmen la necessitat d'un canvi en el sistema de finançament, ja que el creixement de l'economia es va mantenir per sobre del 3% el 2007, però, l'impacte en la fiscalitat va acabar sent negatiu. L'Estat, en canvi, deriva part del seu dèficit a les autonomies, motiu pel qual Castells ha afirmat que "ha arribat l'hora que ens repartim entre tots els resultats de la bonança econòmica".

Pel 2008, el conseller ha reconegut que les perspectives segueixen sent negatives i "totes les previsions s'han de revisar a la baixa".
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut